Header decorative image
Kir Żałobny

Soczewica królową lipca

Soczewica królową lipca

Sandra Szoenawa z Rudy Śląskiej została laureatką kolejnej   edycji konkursu „Rudzkie smaki”. Jej propozycja - zupa z czerwonej soczewicy najbardziej spodobała się Michałowi Kaczmarzykowi, ambasadorowi konkursu.  - Soczewica to dobre źródło białka i jedna z najzdrowszych roślin strączkowych o wielu wartościach odżywczych- argumentuje swój wybór Michał Kaczmarczyk.

Ważne jest również to, że zupę przygotowuje się bardzo szybko, dzięki czemu pozostaje więcej czasu na letnie, wakacyjne  zajęcia. - Osobom, które nie mogą obyć się bez mięsa,  polecam dodanie do zupy podsmażonej kiełbaski chorizo, która dzięki zawartości wędzonej papryki nada jej wyrazisty podwędzany smak – dodaje rudzki kucharz. Do wzbogacenia zupy świetnie nadają się też podgrzybki, szczególnie te własnoręcznie uzbierane na grzybobraniu.

Dla autorki przepisu, pani Sandry nie bez znaczenia są wartości odżywcze potrawy, dlatego chętnie poleca ją innym. -  Zupa z czerwonej soczewicy, poza tym, że nie wymaga wiele pracy jest zdrowa, pożywna i syta. Zachęcam do gotowania – mówi Sandra Szoenawa.

Przypominamy, że konkurs „Rudzkie smaki” trwa. Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@rudaslaska.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”,  bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). Co miesiąc wyróżniony zostaje jeden przepis, który trafia na stronę internetową miasta www.rudaslaska.pl do zakładki „Rudzkie Smaki”, a jego autor otrzymuje upominek.

Ambasadorem konkursu jest rudzianin Michał Kaczmarczyk, jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju. -  Poznawanie ciekawych smaków i historii nie zawsze wiąże się z pokonywaniem kilometrów dróg. Czasem wystarczy zajrzeć do biblioteczki naszych dziadków, aby znaleźć tam drzwi do świata bogatego w aromaty, smaki i historie, które ukształtowały dzisiejszy świat gastronomii. Powrót do korzeni, poznanie ówczesnych technik kulinarnych, ale także uwarunkowań społecznych i kulturalnych pozwala nam spojrzeć na współczesne produkty z innej perspektywy i odkryć ich nowy potencjał…. bo w życiu i w gastronomi wciąż wiele jeszcze przed nami…. – zachęca do udziału w konkursie Michał Kaczmarczyk.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 marchew, 4 ziemniaki, puszka krojonych pomidorów, 4-5 ząbków czosnku, 1 cebula, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka zmielonego kminku,1 łyżka curry, sól, pieprz, ostra czerwona papryka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, krojone pomidory z puszki i soczewicę wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Cebulę z czosnkiem i przyprawami wrzucamy do garnka. Doprawiamy zawsze według upodobań, można dodać  odrobinę ostrej papryki dla podkreślenia smaku.

Smacznego

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter