Zupa gulaszowa smakiem stycznia
Agnieszka Helińska pierwszą laureatką dziewiątej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Na rozgrzewający, zimowy obiad zaproponowała zupę gulaszową. Przepis na to danie otworzy kalendarz kulinarny na 2023 rok, który podsumuje tegoroczny konkurs. Z kolei do końca lutego można przesyłać propozycje na słodkie walentynki.
Zupa gulaszowa pni Agnieszki to sycące jednogarnkowe danie, pełne warzyw i mięsa. – Przygotowuję tę zupę na mięsie wołowym, ale można również użyć wieprzowiny lub obydwu rodzajów mięs – mówi autorka przepisu. - Z kolei dobór warzyw i przypraw tak naprawdę zależy od własnych smaków i upodobań – dodaje.
Rozpoczął się dziewiąty sezon zabawy z „Rudzkimi Smakami”. Do końca lutego można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na słodkie walentynki. – Czekamy na przepis na deser, który nie tylko oczaruje naszą „walentynkę” wyglądem ale i smakiem, zgodnie z hasłem „przez żołądek do serca” – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.
Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.
Zupa gulaszowa
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę,
- 3 – 4 papryki czerwone,
- 4 – 5 ziemniaków,
- 1 duża cebula, 1 duża marchew, ¼ selera (korzeń),
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej,
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
- kostka rosołowa,
- pieprz, sól, wegeta,
- 2 - 3 liście laurowe, suszone,
- 2 - 3 ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu przez kilka minut, odstawiamy. Papryki kroimy w kosteczkę i również smażymy, cebulę kroimy w piórka. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę rosołową, przetarte warzywa i cebulę. Gotujemy wywar. Dodajemy przesmażone mięso i paprykę, gotujemy jeszcze około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gotujemy jeszcze 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę podajemy z pieczywem.
Smacznego!