Header decorative image
Kir Żałobny

Zapachniało chlebem w Rudzie

Zapachniało chlebem w Rudzie

W Rudzie zapachniało dzisiaj chlebem! Przy piekaroku odbył się piknik w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, podczas którego można było zobaczyć, jak wygląda proces wypieku chleba w historycznym piecu oraz spróbować jak smakuje!

Zaprezentowane zostały również dawne sprzęty AGD i można było spróbować swych sił w szatkowaniu kapusty. Nie zabrakło też atrakcji dla najmłodszych. Imprezę poprowadziła aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.

Rudzki piekarok, który zlokazliwoany jest przy ul. Bujoczka 24,  to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Rudzki piec powstał około 1900 roku, a chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku.

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter