Header decorative image
Kir Żałobny

Wytrawny tort kanapkowy

Wytrawny tort kanapkowy

Barbara Jaworska – Paczkowska została laureatką miesiąca w konkursie „Rudzkie Smaki”. Jej przepis na wytrawny tort kanapkowy znajdzie się na marcowej karcie kalendarza kulinarnego na 2024 rok. Z kolei tematem kwietnia jest śląski deser. Słysząc „tort” od razu myślimy o słodkim cieście Okazuje się, że może on być też wytrawny. Tort kanapkowy to przysmak doskonale nadający się na wszelkie przyjęcia i uroczystości. Kromki chleba przełożone różnymi pastami, przygotowanymi według swoich ulubionych smaków i udekorowane kolorowymi warzywami prezentują się  równie okazale, jak tradycyjne torty. Pani Barbara podzieliła się swoim przepisem na wytrawny tort kanapkowy. Zaproponowała pasty m.in. z szynką, jajkami, ogórkami  i papryką. Tort dekorujemy dopiero przed podaniem według własnego pomysłu. – Do dekoracji tortu wykorzystałam jajkami na twardo, cząstki pomidora, ogórki konserwowe, paprykę, szynkę konserwową, natkę pietruszki świeżą i suszoną i pomidorki koktajlowe – podpowiada autorka przepisu.

Do końca kwietnia br. można przesyłać do rudzkiego magistratu przepis na  śląski deser. – Czekamy na propozycje na deser w śląskiej kuchni.  Taki, który  podajemy dzisiaj lub taki, którym częstowały nas nasze mamy lub babcie po niedzielnym obiedzie  – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska. Propozycje można wysyłać do końca kwietnia br. na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

- Zapraszamy do kulinarnej zabawy! Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tym roku najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni” – zachęca Iwona Małyska. - Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych - dodaje.

Wytrawny tort kanapkowy

Składniki:

  • 2 pszenne tostowe chleby

Nadzienie na pierwsza warstwę:

  • 200 g kremowego pasztetu i
  • 200 g kremowego białego serka
  • rozgnieciony ząbek czosnku (można dać granulowany)
  • jedna czerwona papryka

Nadzienie na drugą warstwę:

  • 200 g szynki szwardzwaldzkiej
  • jedna czerwona cebula
  • 250 g gęstej śmietany
  • odrobina ostrej musztardy i majonezu
  • pieprz i sól do smaku

Nadzienie na  trzecią warstwę:

  • pozostałość pierwszej masy
  • 3 małe ogórki konserwowe posiekane
  • 2 ugotowane jajka drobno posiekane
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu i śmietana,  natka pietruszki suszona

Dekoracja

  • gęsty majonez
  • jajka na twardo
  • pomidory, całe i koktajlowe
  • ogórki konserwowe
  • papryka
  • szynka konserwowa
  • natka pieruszki swieża i suszona

Składniki mas do nadzienia wymieszać każdą w osobnym naczyniu. Chleb układamy 3 kromki na długość i  2 na szerokość  na tacy wyłożonej folią aluminiową. Każdą warstwę smarujemy solidnie masą, nie oszczędzając żeby tort nie wyszedł za suchy. Pamiętajmy że chleb bedzie czerpał wilgoć z masy. Przykrywamy nowa warstwą chleba.   Smarujemy drugim nadzieniem, przykrywamy chlebem, nakładamy warstwę trzecią, na nią chleb. Wierzch i boki tortu smarujemy cieniutko majonezem. Przykrywamy wszystko folią i odstawiamy na noc. Przed podaniem dekorujemy według własnego pomysłu.

Smacznego !

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter