Header decorative image
Kir Żałobny

Wiosennie przy Piekaroku! [FILM]

Wiosennie przy Piekaroku! [FILM]

Rudzianie oficjalnie rozpoczęli sezon wiosenny! Dzisiaj przy Piekaroku nie zabrakło chleba prosto z pieca, zdrowych przekąsek, pokazów walk rycerskich, warsztatów tanecznych oraz licznych zabaw dla dzieci. Pierwsza tego roku impreza organizowana przy tradycyjnym piecu chlebowym przebiegała pod hasłem „Żyj smacznie i zdrowo”.

Rudzki magistrat we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Sportu i Rekreacji, Muzeum Miejskim, Studiem Energia oraz Studiem Tańca Iskra na powitanie wiosny przygotował wiele atrakcji. - Kilka razy w roku magistrat organizuje spotkania przy Piekaroku, na których można częstować się świeżo wypieczonym chlebem. W ubiegłym roku świętowaliśmy ostatki przy piekaroku, bawiliśmy się na pikniku z bajlagą i żegnaliśmy lato. Tym razem postawiliśmy na powitanie długo wyczekiwanej wiosny – mówiła Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – O tym, jak wielką popularnością cieszy się Piekarok świadczą tłumy osób uczestniczących w imprezie. Także lepszej pogody nie mogliśmy sobie wymarzyć – podsumowała.

O rudzkich, zdrowych smakach można było dzisiaj porozmawiać z mistrzem kulinarnym Michałem Kaczmarczykiem, zaś o dobrą kondycję fizyczną rudzian zadbali instruktorzy prowadzący warsztaty Zumby, hip-hopu i breakdance. Organizatorzy przygotowali również gry i zabawy dla dzieci, w tym m.in. warsztaty wykonywania ozdób wielkanocnych, czy też pokazy walk rycerskich. – Bardzo podoba mi się impreza. Jestem mile zaskoczona urozmaiconym i bogatym programem. Przyszłam głównie ze względu na występ mojej córki, jednak dobrze wiedzieć, że takie imprezy mają tutaj miejsce. Z chęcią będę uczestniczyć w kolejnych – mówiła pani Jolanta Wypchoł, uczestniczka imprezy.

Impreza przy Piekaroku rozpoczęła się w samo południe. Wcześniej jednak z rudzkiego rynku w stronę Rudy wyruszyła grupa wielbicieli Nordic Walking. – Przyjechałyśmy z Ornontowic i jesteśmy zachwycone tym co się tutaj dzieje. Wcześniej odbyłyśmy dwugodzinny spacer z kijkami, podczas którego poszukiwałśmy poszczególnych liter wyrazu wiosna. Wstąpiłyśmy także na poranną kawę – wspominały zadowolone uczestniczki imprezy Joanna Lach i Jolanta Mandrys.

Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50 ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swoyjego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji.

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter