Header decorative image
Kir Żałobny

Twórczy czwartek na Ficinusie z Marianem Kulikiem

fragment okładki książki, na czarnym tle, napis Ślązoki

Po wakacyjnej przerwie wraca cykl spotkań „Twórczy czwartek na Ficinusie”. Już 25 września o godz. 17:00 w Bibliotece Ficinus przy ul. Pawła Kubiny 24 w Rudzie Śląskiej – Wirku gościem będzie Marian Kulik, regionalista, autor publikacji historycznych oraz pasjonat dziejów Górnego Śląska.
Podczas spotkania autor opowie o swojej najnowszej książce „ŚLŌNZŎKI. Autentyczne, traumatyczne, nieocenzurowane wspomnienia Ślązaków z lat 1939–1956”. To wyjątkowy zbiór kilkunastu relacji świadków historii, którzy w szczerych, często bardzo bolesnych wspomnieniach opisują swoje losy z czasów II wojny światowej oraz okresu powojennego. Bohaterowie książki mówią o doświadczeniach związanych z podziałem Górnego Śląska, powrotem w 1939 roku w granice państwa niemieckiego, o dramatach 1945 roku – w tym o zbrodniach Armii Czerwonej – a także o represjach ze strony władz polskich.

Publikacja nie jest łatwą lekturą – to dokumenty osobiste, które przełamują milczenie i odsłaniają nieopowiedziane dotąd historie Ślązaków. We wstępie do książki prof. Joanna Rostropowicz podkreśla, że wraz z odchodzeniem pokolenia świadków, takie świadectwa nabierają bezcennego znaczenia dla pamięci zbiorowej.

Marian Kulik od lat zajmuje się dokumentowaniem historii Śląska. Jest autorem publikacji o charakterze wspomnieniowym i regionalnym. W swojej twórczości łączy pasję badacza
z wrażliwością literacką, dzięki czemu jego książki trafiają zarówno do historyków, jak i szerokiego grona czytelników zainteresowanych dziejami regionu.

– „Twórczy czwartek na Ficinusie” to inicjatywa miasta i biblioteki miejskiej, mająca na celu promocję unikatowej kolonii robotniczej przy ul. Kubiny, wpisanej na Szlak Zabytków Techniki. W każdy ostatni czwartek miesiąca organizujemy spotkania autorskie, warsztaty i prelekcje, które są także okazją do zwiedzania najstarszej kolonii robotniczej w regionie oraz obejrzenia wystawy muzealnej pt. „W dawnej śląskiej kuchni” – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

 

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter