Header decorative image
Kir Żałobny

Truskawkowe kokardki smakiem dzieciństwa

Truskawkowe kokardki smakiem dzieciństwa

Makaron z truskawkami smakiem czerwca w konkursie "Rudzkie Smaki". Przepis przesłała pani Agnieszka Wyciślik jako propozycję dania dzieciństwa. -  Pamiętam jak mama robiła truskawkowy obiad na słodko. Teraz w sezonie przygotowuję go dla mojej rodziny   - mówi laureatka konkursu. "Smaki wakacji" to z kolei hasło lipcowej i sierpniowej edycji konkursu. Do końca sierpnia do rudzkiego magistratu  można przesyłać receptury na kulinarne wspomnienia z wakacji.

Ten obiad na słodko, będący wspomnieniem dzieciństwa,  na pewno przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym członkom rodziny. Okazuje się, że truskawki nie muszą być dodatkiem tylko do deserów. Danie jest proste w przygotowaniu, warto więc wykorzystać czas, kiedy możemy najeść się  do woli aromatycznymi truskawkami. W wersji fit  obiadu można użyć makaronu razowego, a zamiast cukru dodać ksylitol, który ma zdecydowanie mniej kalorii.

- Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Do końca wakacji można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy, które przywieziemy jako kulinarne wspomnienia. Po powrocie z urlopu dzielimy się z rodziną i przyjaciółmi wrażeniami, także tymi kulinarnymi, częstując ich daniami i przekąskami, na które przepisy podpatrzyliśmy na letnim wypoczynku  – mówi Iwona Małyska. – Niektóre z nich wpisują się w domowe menu na stałe, przypominając nam beztroskie chwile – dodaje.

Receptury  można wysłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Makaronowe kokardki z truskawkami

Składniki:

150 g makaronu kokardki,

300 g truskawek,

pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany homogenizowanej 12%,

2 łyżki cukru lub ksylitolu,

listki mięty do dekoracji.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, połowę truskawek kroimy na plasterki, a drugą połowę miksujemy z cukrem i jogurtem lub śmietaną. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym, na górze układamy plasterki truskawek.  Dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter