Szpinakowe rollsy na początek

Pierwszy laureat tegorocznego konkursu kulinarnego wyłoniony! XII edycję „Rudzkich Smaków” otwierają szpinakowe rollsy pani Moniki Warchał. Przepis znajdzie się na styczniowej karcie kalendarza kulinarnego na 2026 rok, który będzie wydawnictwem podsumowującym tegoroczny konkurs. Z kolei do końca lutego można przesyłać przepisy na zimowe obiadki.
Kombinacja delikatnego, puszystego ciasta szpinakowego, wyrazistego łososia i kremowego serka z dodatkiem chrzanu tworzy harmonijną całość, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Szpinakowe rollsy z łososiem to smaczna, zdrowa i wygodna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i karnawałowych zabawach. - Przygotowanie rollsów nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Można je zrobić wcześniej i przechować w lodówce, co zaoszczędzi nasz czas w dniu imprezy – zaznacza autorka przepisu.
Do końca lutego można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na zimowe obiady. - Zimą organizm potrzebuje pożywnych i treściwych dań. Powinny rozgrzewać, sycić i wzmacniać. Czekamy na takie propozycje i zapraszamy do kulinarnej zabawy – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Propozycje przepisów można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują zestaw materiałów promocyjnych miasta Ruda Śląska - zaznacza Iwona Małyska.
Szpinakowe rollsy
Składniki:
450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 opakowanie serka śmietankowego
300 g łososia wędzonego w plastrach
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz – do smaku
Sposób wykonania:
Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć na sicie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z mąką, szpinakiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą szpinakową.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia – wylać na nią ciasto i piec ok. 10 minut w temperaturze 200 0C.
Po upieczeniu wystudzić, delikatnie ściągnąć papier do pieczenia, posmarować serkiem, chrzanem, wyłożyć plastry łososia i zwinąć w rulon, który następnie należy zawinąć w folię spożywczą skręcając końcówki. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pokroić w plastry.
Smacznego!