Smaki wakacji
Tort bezowy i żółte cukinie faszerowane – to dania wakacji w konkursie kulinarnym „Rudzkie smaki”. Przepis na tort nadesłała Agnieszka Szeliga, a na cukinie Barbara Podgórska. - Żółte, bo takie radosne jak słońce i apetyczne – mówi pani Barbara. Zwyciężczynie na co dzień mieszkają w Rudzie Śląskiej. Aktualnie rudzki magistrat zbiera przepisy na słodki smak września. Można je przesyłać do końca miesiąca. Najlepsze propozycje mieszkańców zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.
Smakiem lipca został tort bezowy zaproponowany przez Agnieszkę Szeligę. - Nie ma nic lepszego niż pyszny, letni bezowy torcik z owocami zebranymi samodzielnie z krzaczka – mówi pani Agnieszka. - Smakuje wyśmienicie w upalny dzień, a jego wspomnienie wraca jak bumerang w jesienne i zimowe słoty - dodaje autorka przepisu. Z kolei na sierpień została wybrana propozycja Barbary Podgórskiej na zapiekane cukinie. - Żółte cukinie w sezonie letnim są tanie „jak barszcz”, a przy tym zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Wpadłam na pomysł, aby je nafaszerować i upiec – mówi pani Podgórska. - Farsz może być rozmaity: mięsny, rybny, warzywny. Ja polecam szynkę jako składnik farszu – dodaje.
W kolejnym etapie konkursu na przesyłanie przepisów jest czas do końca września. Temat wrześniowej odsłony „Rudzkich smaków” to słodki dodatek do herbatki. - Czekamy na przepisy na coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Nic tak nie smakuje jak ciasta, ciasteczka lub desery domowej roboty. Z pewnością zapach pieczonego ciasta rozchodzący się po całej kuchni przyciągnie domowników do wspólnego stołu – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM.
Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Torcik bezowy
Składniki:
Blaty bezowe:
6 białek (z jajek w rozmiarze L lub 7 z rozmiaru M)
300 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Krem:
500 ml śmietany kremówki, cukier puder do smaku,
ulubione owoce do przybrania.
Przygotowanie:
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier (po łyżce) do ubitej piany i miksujemy do zupełnego rozpuszczenia cukru, tak aby powstała biała błyszcząca masa. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny miksując na wolnych obrotach. Na papierze do pieczenia rysujemy trzy 20-centymetrowe okręgi. Wykładamy na okręgi ubitą pianę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, przez ok. 1 godz. 20 min. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w ciepłym piekarniku na kilka godzin. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Blat bezowy przekładamy 1/3 ubitej śmietany, na którą kładziemy ulubione owoce (maliny, borówki, a także odrobina brzoskwini). Na owoce kładziemy kolejny blat bezowy, przykrywamy śmietaną i owocami. Trzeci bezowy blat również smarujemy kremem i obficie dekorujemy owocami. Tort jest od razu gotowy do spożycia.
Smacznego!
Cukinie żółte faszerowane
Składniki:
3 żółte cukinie,
200 g szynki,
½ czerwonej papryki,
2 małe pomidory,
1 cebula,
1 łodyga selera naciowego,
1 torebka długoziarnistego ryżu lub kaszy,
starty ser żółty.
Przygotowanie:
Szynkę, cebulę, pomidory i paprykę kroimy w drobne kawałki, łodygę selera naciowego w talarki. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie albo w bulionie. Cukinie kroimy na pół, łyżeczką wybieramy miąższ. Połówki cukinii solimy, pieprzymy i posypujemy odrobiną przyprawy do mięsa.
Szynkę i warzywa smażymy chwilę na rozgrzanym oleju, mieszamy z ugotowanym ryżem, doprawiając do smaku solą, pieprzem czarnym, sproszkowaną papryką, odrobiną maggi (może być sos sojowy) oraz posiekanym czosnkiem. Wszytko razem przez około 1-2 minuty smażymy.
Napełniamy cukinie nadzieniem, układamy w naczyniu do zapiekania. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C.
Smacznego!