Header decorative image
Kir Żałobny

Smaki Europy w śląskich kuchniach!

Renoma, jaką profesjonalny szef kuchni potrafi wytworzyć restauracji jest bezcenną wartością procentującą przez wiele lat. Dlatego też Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej kieruje ofertę szkoleń pt. ?Smaki Europy? dla pracowników śląskich restauracji i instytucji związanych z gastronomią, jak również dla amatorów chcących od podstaw nabyć umiejętności kulinarne i cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanych potraw.


Szkolenia umożliwią uczestnikom nabycie pożądanych na rynku pracy kwalifikacji, poprzez przystąpienie do egzaminu państwowego i uzyskanie tytułu zawodowego lub tytułu mistrza w zawodzie.


Projekt realizowany będzie na trzech poziomach zaawansowania (po 36 osób), dostosowanych do kwalifikacji i doświadczenia uczestników:
- Amator nowych smaków - dla osób pracujących o niskim lub braku stażu pracy w branży gastronomicznej;
- Kucharz żywienia zbiorowego - dla osób pracujących, co najmniej dwa lata na stanowisku pomocnika kucharza lub podobnym, nieposiadających przygotowania zawodowego.
Specjalista nowych trendów w kuchni - dla osób pracujących w swoim zawodzie minimum trzy lata, po uzyskaniu kwalifikacji czeladnika, robotnika wykwalifikowanego lub tytułu zawodowego kucharza lub kucharza małej gastronomii.
 
Szkolenia realizowane będą w dwóch transzach:
I  transza - od 1 lutego do 30 czerwca 2010 roku
II  transza - od 1 października 2010 do 28 lutego 2011 roku

 

Projekt SMAKI EUROPY jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki - 8.1.1 PO KL.


Szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.smakieuropy.com.pl





Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej jest publiczną placówką oświatową, która realizuje zadania z zakresu praktycznego przygotowania młodzieży i dorosłych do zawodu.


Kształcenie odbywa się w formie szkolnej i pozaszkolnej, ma charakter kursów doszkalających, kwalifikacyjnych i przekwalifikujących. W roku szkolnym 2008/09 CKPiDZ wykształciło 1209 uczniów m.in.54 kucharzy małej gastronomii. W skład CKPiDZ wchodzą m.in. 2 warsztaty gastronomiczne znajdujące się w Rudzie Śląskiej na ul. Oświęcimskiej 90 i Glinianej 2.

 
W skład każdego z warsztatów gastronomicznych wchodzą m.in.: kuchnia gorąca, jadalnia, pomieszczenia do obróbki wstępnej, potraw mącznych, przygotowania potraw oraz  magazyny.

 

Kontakt dla mediów:

Jan Górny ? lider projektu
tel./fax:0322443810
tel. komórkowy: 609 440 676
 e-mail:
smakieuropy@ckprsl.pl

 

Biuro Projektu czynne:
poniedziałek-piątek od 7.00 do 20.00
soboty od 8.00 do 16.00

Centrum Kształcenia Praktycznego
i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
ul. Hallera 6
41-709 Ruda Śląska

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter