Smaki Europy w śląskich kuchniach!
Renoma, jaką profesjonalny szef kuchni potrafi wytworzyć restauracji jest bezcenną wartością procentującą przez wiele lat. Dlatego też Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej kieruje ofertę szkoleń pt. ?Smaki Europy? dla pracowników śląskich restauracji i instytucji związanych z gastronomią, jak również dla amatorów chcących od podstaw nabyć umiejętności kulinarne i cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanych potraw.
Szkolenia umożliwią uczestnikom nabycie pożądanych na rynku pracy
kwalifikacji, poprzez przystąpienie do egzaminu państwowego i
uzyskanie tytułu zawodowego lub tytułu mistrza w zawodzie.
Projekt realizowany będzie na trzech poziomach zaawansowania (po 36
osób), dostosowanych do kwalifikacji i doświadczenia
uczestników:
- Amator nowych smaków - dla osób pracujących o
niskim lub braku stażu pracy w branży gastronomicznej;
- Kucharz żywienia zbiorowego - dla osób
pracujących, co najmniej dwa lata na stanowisku pomocnika kucharza
lub podobnym, nieposiadających przygotowania zawodowego.
- Specjalista nowych trendów w kuchni - dla
osób pracujących w swoim zawodzie minimum trzy lata, po uzyskaniu
kwalifikacji czeladnika, robotnika wykwalifikowanego lub tytułu
zawodowego kucharza lub kucharza małej gastronomii.
Szkolenia realizowane będą w dwóch transzach:
I transza - od 1 lutego do 30 czerwca 2010
roku
II transza - od 1 października
2010 do 28 lutego 2011 roku
Projekt SMAKI EUROPY jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki - 8.1.1 PO KL.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie
www.smakieuropy.com.pl
Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie
Śląskiej jest publiczną placówką oświatową, która realizuje zadania
z zakresu praktycznego przygotowania młodzieży i dorosłych do
zawodu.
Kształcenie odbywa się w formie szkolnej i pozaszkolnej, ma
charakter kursów doszkalających, kwalifikacyjnych i
przekwalifikujących. W roku szkolnym 2008/09 CKPiDZ wykształciło
1209 uczniów m.in.54 kucharzy małej gastronomii. W skład CKPiDZ
wchodzą m.in. 2 warsztaty gastronomiczne znajdujące się w Rudzie
Śląskiej na ul. Oświęcimskiej 90 i Glinianej 2.
W skład każdego z warsztatów gastronomicznych wchodzą m.in.:
kuchnia gorąca, jadalnia, pomieszczenia do obróbki wstępnej, potraw
mącznych, przygotowania potraw oraz magazyny.
Kontakt dla mediów:
Jan Górny ? lider projektu
tel./fax:0322443810
tel. komórkowy: 609 440 676
e-mail:smakieuropy@ckprsl.pl
Biuro Projektu czynne:
poniedziałek-piątek od 7.00 do 20.00
soboty od 8.00 do 16.00
Centrum Kształcenia Praktycznego
i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
ul. Hallera 6
41-709 Ruda Śląska