Header decorative image
Kir Żałobny

Smak września w konkursie „Rudzkie Smaki” wybrany

Zwycięzcą kolejnego miesiąca w kulinarnym konkursie rudzkiego magistratu został przepis na  pesto z liści rzodkiewki – oryginalne, pełne smaku i niezwykle zdrowe danie, którego autorem jest Łukasz z Piekar Śląskich.

Rzodkiewkowe pesto to ciekawa propozycja na wykorzystanie liści, które często są niedoceniane w kuchni. - Warto sięgnąć po rzodkiewkę z ekologicznych upraw, dzięki czemu otrzymamy nie tylko intensywniejszy smak, ale i jeszcze więcej wartości odżywczych – proponuje autor przepisu.  Pesto z liści rzodkiewki to prawdziwa bomba witaminowa, bogata w żelazo, wapń i przeciwutleniacze.
Ten aromatyczny sos świetnie komponuje się z makaronem, świeżym pieczywem, pieczonymi warzywami, a nawet jako dodatek do sałatek czy marynat. Przepis pana Łukasza znajdzie się w przygotowywanym na 2026 rok kalendarzu kulinarnym „Rudzkie Smaki”, który podsumuje cały rok konkursu i zaprezentuje zwycięskie dania z każdego miesiąca.

Ruszyła październikowa edycja kulinarnej zabawy, której hasło przewodnie to „Danie lub deser na ciepło”. - Jesień to czas, gdy chętnie sięgamy po rozgrzewające potrawy, aromatyczne przyprawy i słodkości, które poprawiają nastrój w chłodne dni. Dlatego zapraszamy wszystkich pasjonatów gotowania i pieczenia do podzielenia się swoimi sprawdzonymi przepisami – tymi, które rozgrzewają ciało i duszę. Może to być zarówno tradycyjny, domowy przepis, jak i autorskie, nowoczesne połączenie smaków. Liczy się pomysłowość, smak i estetyka podania – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Propozycje można wysyłać do końca października na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta Ruda Śląska.  

Pesto z liści rzodkiewek
Składniki:
1 duży pęczek liści rzodkiewki (najlepiej z ekologicznych upraw)
2–3 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym tłoczonym na zimno)
2 łyżki pestek słonecznika (uprażonych) lub orzechów włoskich albo nerkowców
1-2 ząbki czosnku (ewentualnie)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Liście rzodkiewki dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy grubsze łodygi. W blenderze miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie krótko miksujemy.
Jeśli pesto jest zbyt gęste możemy dodać odrobinę oliwy lub wody.

Smacznego

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter