Header decorative image
Kir Żałobny

Smak marca wybrany

Smak marca wybrany

Piersi z kurczaka w marynacie z „chebziowego” majonezu z duszoną cebulą – to kolejna potrawa miesiąca wyłoniona w kulinarnej zabawie rudzkiego magistratu. - Potrawa jest prosta w przygotowaniu, acz zaskakująca - tłumaczy swój wybór Michał Kaczmarczyk. Autorką zwycięskiego przepisu jest Jolanta Szebeszczyk.

Pani Jolanta zaproponowała przepis na „szybki lunch”  jak mówi. – Naprawdę smaczny, potrawa lubiana przez moje wybredne dzieci, więc chyba każdemu przypadnie do gustu – zachęca do wypróbowania przepisu pani Jolanta. Piersi z kurczaka , majonez z Chebzia i cebula to główne składniki dania. Do tego przyprawa grillowa, bułka tarta i ser żółty. 

Dla osób, które wolą mniej kaloryczne dania Michał Kaczmarczyk proponuje zamarynowanie filetów z kurczaka w jogurcie oraz świeżych ziołach z odrobiną skórki cytrynowej. Zamiast żółtego sera oraz bułki tartej można zastosować "chlebową posypkę"  przygotowaną z razowego chleba z niewielkim dodatkiem oliwy, czosnku oraz parmezanu.

Przypominamy, że trwa konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki” - Tych, dla których gotowanie to pasja jak i tych, którzy przygotowywanie posiłków traktują jak codzienny  obowiązek zapraszamy do udziału w konkursie „Rudzkie smaki” i do przesyłania swoich przepisów na tradycyjne i nowoczesne śląskie potrawy - zachęca  Renata Młynarczuk, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Najciekawsze publikowane są na stronie internetowej miasta, powstanie też książka kulinarna „Rudzkie smaki”. W każdym miesiącu rudzki kucharz wybiera spośród nadesłanych  jeden najciekawszy  przepis, który zostaje „smakiem miesiąca” i trafia na stronę internetową. 

Ambasadorem konkursu jest rudzianin Michał Kaczmarczyk, jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju. - Kuchnia polska, a zwłaszcza śląska związana jest  ściśle z historią regionu. Na Śląsku przejęliśmy wiele z przepisów kuchni niemieckiej, austriackiej oraz czeskiej co sprawiło,  iż jest ona kuchnią zróżnicowaną – mówi Michał Kaczmarczyk. -  Dzisiaj warto sięgać po przepisy ukryte w sfatygowanych babcinych brulionach i próbować, smakować, eksperymentować.  Przy nieograniczonej dostępności produktów oraz pomocy techniki można wcielać w życie nowe pomysły na tradycyjne potrawy. Zapraszam do wspólnego eksperymentowania i odkrywania tradycji „na nowo”, bo przecież i przez jedzenie można poznawać świat! – zachęca do udziału w konkursie rudzki kucharz.

Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@rudaslaska.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”,  bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325)

Piersi z kurczaka w marynacie z „chebziowego” majonezu z duszoną cebulą:

Produkty :
2 duże piersi z kurczaka albo 4 małe, majonez z firmy PRODYM z Chebzia, przyprawa grillowa, bułka tarta, ser żółty, najlepiej  pikantny, 4 cebule, 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na 4 kawałki. Tłuczkiem do mięsa lub specjalną nacinarką rozbijamy lekko mięso tak, żeby porobić małe dziurki. Dwie łyżki przyprawy grillowej mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i piersiami z kurczaka. Następnie wkładamy wszystko do woreczka i na minimum 2 godziny do lodówki, ale najlepiej na całą noc. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy pokrojoną w plastry cebulę, tak, żeby  przykryła całe dno. Na cebuli rozkładamy piersi z kurczaka. Przykrywamy kolejną warstwą cebuli, na którą kładziemy łyżeczką w kilku miejscach majonez. Posypujemy startym żółtym serem i oprószamy bułką tartą. Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 45 minut. Po tym czasie możemy ściągnąć pokrywkę naczynia i zostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku, aż góra się zarumieni.

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter