Header decorative image
Kir Żałobny

Słodki smak czerwca

Słodki smak czerwca

W wakacje możemy sobie pozwolić na łasuchowanie i wspólne celebrowanie posiłków. Bardzo dobrze nadają się do tego drożdżówki z serem i kardamonem własnej roboty. Przepis na ich przygotowanie zdradza Agnieszka Lyszczyna, laureatka czerwcowej edycji konkursu „Rudzkie smaki”.

- Doskonały przepis na wspólne śniadanie rodzinne. Zapach pieczonego ciasta rozchodzący się porankiem wyciągnie z łóżka największego śpiocha. A nie ma nic piękniejszego, niż czas spędzony z najbliższymi przy stole podczas wspólnego śniadania, do którego przygotowania można włączyć całą rodzinę - argumentuje swój wybór Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu „Rudzkie Smaki”.

Pani Agnieszka Lyszczyna zachęca do przygotowania drożdżówek i przekonuje, że ciasta drożdżowego nie trzeba się bać. – Drożdżówki są bardzo łatwe w przygotowaniu, zachowują świeżość przez długi czas – mówi laureatka czerwcowej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. -  Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, a dzięki brązowemu cukrowi drożdżówki są chrupiące z wierzchu – dodaje.

Również nie trzeba zniechęcać się czasem jakiego wymaga przygotowanie ciasta drożdżowego. Zabieganym Michał Kaczmarczyk podpowiada: - Ciasto można przygotować wieczorem, umieścić w natłuszczonej misie, przykryć i schować do lodówki. Rano ponownie zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godz. – mówi Michał Kaczmarczyk. - Można również poeksperymentować z nadzieniem. Co powiecie na budyń waniliowy oraz pokruszoną ciemną czekoladę? – dodaje rudzki kucharz.

Przypominamy, że konkurs „Rudzkie smaki” trwa. Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@rudaslaska.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”,  bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). Co miesiąc wyróżniony zostaje jeden przepis, który trafia na stronę internetową miasta www.rudaslaska.pl do zakładki „Rudzkie Smaki”, a jego autor otrzymuje upominek.

Ambasadorem konkursu jest rudzianin Michał Kaczmarczyk, jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju. -  Poznawanie ciekawych smaków i historii nie zawsze wiąże się z pokonywaniem kilometrów dróg. Czasem wystarczy zajrzeć do biblioteczki naszych dziadków, aby znaleźć tam drzwi do świata bogatego w aromaty, smaki i historie, które ukształtowały dzisiejszy świat gastronomii. Powrót do korzeni, poznanie ówczesnych technik kulinarnych, ale także uwarunkowań społecznych i kulturalnych pozwala nam spojrzeć na współczesne produkty z innej perspektywy i odkryć ich nowy potencjał…. bo w życiu i w gastronomi wciąż wiele jeszcze przed nami…. – zachęca do udziału w konkursie Michał Kaczmarczyk.

Drożdżówki z serem i kardamonem Agnieszki Lyszczyny

Bardzo łatwe w przygotowaniu drożdżówki, które zachowują świeżość przez długi czas. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, a dzięki brązowemu cukrowi drożdżówki są chrupiące z wierzchu. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 20 – 25 drożdżówek na dużej blasze do piekarnika.

Składniki:

- ciasto drożdżowe: 50 g drożdży, 600 g mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 100 g masła, 3 łyżeczki soku z cytryny;
- masa serowa: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego, skórka starta z 1 cytryny, cukier wanilinowy, 4- 8 łyżek cukru (w zależności od preferencji).

Drożdże rozgnieść z 2 łyżkami cukru, zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 minut.

Do zaczynu dodać resztę mąki, jajka, cukier, sok z cytryny oraz stopione masło. Całość wyrobić na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki należy wymieszać, nie trzeba miksować, wystarczy dokładnie wymieszać  łyżką.

Ponownie wyrobić ciasto drożdżowe. Wyłożyć ciasto na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Na cieście rozsmarować masę serową i zwinąć całość w rulon. Odkrawać plastry grubości 2 cm (nie zważając na uciekający ser) i układać je na płasko na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Plastry układać ciasno, jeden przy drugim, tak by się lekko stykały. Tak przygotowaną blachę z drożdżówkami odstawiamy na 1 godzinę. Po upływie tego czasu można posypać drożdżówki brązowym cukrem z dodatkiem kardamonu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut (bez termoobiegu, najlepiej tylko dolna grzałka).

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter