Header decorative image
Kir Żałobny

Schab na wielkanocny stół

Schab na wielkanocny stół

Schab dojrzewający smakiem marca w konkursie kulinarnym „Rudzkie Smaki”. Przepis na to danie z pończochy przesłała pani Adrianna Szefer z Rudy Śląskiej. Do końca kwietnia można przesyłać przepisy na potrawy z grilla. Najlepsze propozycje mieszkańców, nadesłane w poszczególnych miesiącach, zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok. To już czwarta edycja konkursu.

Przepis pani Adrianny to nietypowy, ale bardzo prosty sposób przygotowania domowej wędliny. - Gdy zrobi się go zgodnie z przepisem, schab wychodzi idealnie suchy i kruchy, a przede wszystkim nie jest przesolony, jak niektóre sklepowe produkty – mówi pani Adrianna. – To mój sprawdzony przepis. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, no i w koszyczku ze święconką – dodaje.

- W kwietniu czekamy na przepisy na potrawy z grilla. Czas przygotować się do majowych pikników, na których już dawno nie tylko kiełbaska z grilla stanowi danie główne - zachęca  do udziału w konkursie Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Przepisy można przesyłać do końca miesiąca. Spośród nich wybierzemy smak kwietnia, który trafi do kalendarza kulinarnego na 2018 rok – dodaje.

- Podczas rodzinnych posiłków w plenerze możemy ugrillować nie tylko wędliny. Sprawdzą się też ryby i warzywa, a nawet owoce – podpowiada kucharz Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu „Rudzkie Smaki”.

Konkurs „Rudzkie smaki – sezon IV” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Podsumowaniem poszczególnych edycji było wydawnictwo w postaci kalendarza kulinarnego. Powstały już trzy publikacje zawierające przepisy rudzian. W 2016 roku mieszkańcy proponowali dania z chleba, kapusty, kartofli, makaronu, czy na specjalne okazje, takie jak Święta czy Dzień Matki.

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Schab dojrzewający w... pończosze

Składniki:

- 1 kg schabu bez kości

- 1/3 szklanki cukru

- 1/3 szklanki soli

- mała główka czosnku

- 1 opakowanie słodkiej mielonej papryki

- 3 łyżeczki ziołowego pieprzu

- 2 łyżki majeranku

- czysta pończocha

Przygotowanie:

Schab dokładnie myjemy i odkrawamy błonki i tłuszcz, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy dokładnie w cukrze. Całość przekładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie płuczemy dokładnie schab, osuszamy go i obtaczamy dokładnie w soli.

Przekładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie myjemy schab, osuszamy i obtaczamy w mieszance przypraw (suche przyprawy i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek), schab przekładamy delikatnie do pończochy, zawiązujemy ją i zawieszamy w przewiewnym miejscu na 4 - 5 dni.

SMACZNEGO!!!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter