Header decorative image
Kir Żałobny

Rudzkie smaki na półmetku

Rudzkie smaki na półmetku

Trwa IX edycja konkursu Rudzkie Smaki. Wybrano już 6. laureatów, których przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok.  Jak zwykle do końca sierpnia można podzielić się swoimi kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. We wrześniu spośród nadesłanych zgłoszeń  zostaną wybrane smaki lipca i sierpnia. Laureatem czerwca został Grzegorz Lip. Zaproponowany przez niego przepis na  gazpacho znajdzie się na czerwcowej karcie kalendarza.

Gazpacho to zupa z surowych warzyw, której głównym składnikiem są pomidory – Proponuję wybrać pomidory malinowe, które wyróżniają się gęstym miąższem i słodkim smakiem – mówi autor przepisu. – Składników nie gotujemy, tylko chłodzimy je w lodówce a następnie miksujemy – dodaje.

W konkursie nadszedł czas na smaki wakacji. Jak co roku potrawy lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu, a przepisy z propozycjami można przesyłać do końca sierpnia. – W letnie miesiące propozycje mieszkańców są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji  i recepturami na wytrawne potrawy lub słodkie desery czy dania – wyjaśnia Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują zestaw materiałów promocyjnych miasta.

Gazpacho

Składniki:

  • 10 pomidorów malinowych
  • 5 twardych ogórków
  • 5 słodkich kolorowych papryk
  • główka czosnku
  • sok z jednej limonki,
  • szczypiorek lub pietruszka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa chłodzimy w lodówce około 10 godzin. Następnie pomidory i ogórki obieramy ze skórki, czosnek obieramy z łupin. Warzywa kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka i miksujemy. Dodajemy sok z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę przechowujemy w lodówce. Podajemy posypaną szczypiorkiem lub pietruszką.

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter