Header decorative image
Kir Żałobny

Rudzki kosz piknikowy

Rudzki kosz piknikowy

Konkurs „Rudzkie smaki” trwa. W kwietniowej edycji rudzianie mają okazję do stworzenia własnego, rudzkiego kosza piknikowego. Przez cały miesiąc można przesyłać swoje pomysły na majowe wyprawy. Rudzki kosz piknikowy, zapełniony przez mieszkańców, zostanie zaprezentowany podczas majówki przy piekaroku.

W marcu mieszkańcy przesyłali propozycje potraw na wielkanocny stół. Zwycięzcą konkursu został Marian Kincer, który zaproponował roladę z ciasta serowego faszerowaną mięsem mielonym oraz jajkiem. - Jest to pewna alternatywa dla tradycyjnie serwowanych w tym okresie pasztetów – mówi Michał Kaczmarczyk, rudzki kucharz, ambasador konkursu. - Farsz możemy modyfikować według własnych gustów, np. nadając mu nieco południowego charakteru poprzez dodanie posiekanych suszonych pomidorów i oregano – proponuje kucharz. - Plastry rolady możemy serwować z własnoręcznie przygotowanym sosem chrzanowym (2 łyżki chrzanu mieszamy z łyżką gęstej śmietany, łyżką majonezu, dodajemy kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz). Możemy również nadać mu nieco lekkości i zaserwować z surówką z ogórka zielonego, rzodkiewki, szczypiorku oraz rukoli – dodaje Michał Kaczmarczyk.

Kwiecień będzie okazją do przypomnienia sobie wiosennych wypraw poza miasto. Co wówczas najlepiej spakować do piknikowego kosza, by wyprawa była udana i starczyło nam energii na cały dzień? Propozycje mieszkańców zostaną zaprezentowane podczas majowego pikniku przy rudzkim piekaroku. – Zachęcam do zabawy, niech rudzki kosz piknikowy będzie obfity - mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Konkurs jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę.

- Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha. - Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.

W 2015 roku również wybierane są smaki miesiąca, ale w każdym miesiącu konkurs dotyczy konkretnych propozycji. - W lutym panowie mogli się popisać swoimi kulinarnymi zdolnościami i przygotować coś z okazji Dnia Kobiet, marzec był okazją do wyszukania i przypomnienia sobie przepisów na świąteczne potrawy, a kwietniowa edycja „Rudzkich smaków” przebiega pod hasłem „Rudzki kosz piknikowy” – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Przez cały kwiecień czekamy na propozycje, co się w nim znaleźć – dodaje Piecha.

Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Rolada serowa

Składniki

Farsz: 70 dag mięsa mielonego np. z łopatki, 30 dag pieczarek, 0,5 papryki, 1 mała cebula, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz.

 Ciasto serowe: 40 dag sera żółtego, 4 jajka, 0,5 szkl majonezu, szczypta suszonego majeranku.

 Sposób przygotowania

1.Farsz: Pieczarki obrać i pokroić w piórka, a cebulę i paprykę w kostkę. Przesmażyć razem na odrobinie tłuszczu do odparowania płynu. Wszystkie składniki razem połączyć. Gdyby masa była rzadka dodać bułkę tartą. Doprawić.

 2.Ciasto serowe: Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić ze szczyptą soli. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przelać na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Od jeszcze ciepłego placka odlepić papier. Nałożyć farsz zostawiając sobie po bokach 1,5 cm marginesu i zwinąć w ciasną roladę. Owinąć ją w papier do pieczenia aby przy ponownym pieczeniu się nie rozeszła. Piec ok. 35 – 40 minut w 180 stopniach na święta wielkanocne do środka rolady układamy ugotowane na twardo jajka.

Lekka sałatka Michała

Ogórek kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z rzodkiewką, przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy opłukane i osuszone listki rukoli oraz dla ostrości troszkę papryki chilli (pokrojoną w kosteczkę, bez pestek), doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy jogurt naturalny doprawiony przetartym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego.

 

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter