Header decorative image
Kir Żałobny

Pożegnanie wakacji przy piekaroku

Pożegnanie wakacji przy piekaroku

Po raz kolejny będzie można skosztować wypieków z rudzkiego piekaroka. W ostatnią niedzielę wakacji /28.08/ przy zabytkowym piecu chlebowym zostanie zorganizowany piknik rodzinny połączony z degustacją tradycyjnego chleba na naturalnym zakwasie. Imprezę poprowadzą Inga Papkala i Aleksandra Poloczek. Wydarzenie odbędzie się w Rudzie Śląskiej – Rudzie przy ul. Bujoczka 24 od godz. 16.00 do 19.00.

Rudzki piekarok to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. – Dzięki współpracy z Piekarnią „Jakubiec” kilka razy w roku odbywa się w nim wypiek chleba tradycyjną metodą – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – To niepowtarzalna okazja, by podejrzeć, jak wygląda taki proces i spróbować, jak smakuje tak przygotowany wypiek – zaznacza. Po raz kolejny chleb będzie okraszony „tustym” /smalcem/ ufundowanym przez Zakłady Przetwórstwa Mięsnego „Kuś”. Poza specjałami kulinarnymi atrakcje zapewni także Muzeum Miejskie im. Maksymiliana Chroboka. – Będą gry i zabawy dla dzieci, a także historyczne ciekawostki – informuje Krzysztof Piecha.

Przypomnijmy, że piekarok przy ul. Bujoczka 24 w Rudzie powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter