Header decorative image
Kir Żałobny

Ostatnia szansa na udział w konkursie kulinarnym!

zdjęcie zapiekanki z pomidorów i bakłażana, posypanej serem  w przeźroczystym naczyniu żaroodpornym

Tylko do końca listopada można jeszcze przesyłać przepisy do tegorocznej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Jego podsumowaniem, podobnie jak w latach poprzednich, będzie kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Smakiem października została parmigiana według przepisu pani Anny z Zabrza. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na danie jednogarnkowe, a smak grudnia tradycyjnie będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.

Kolejna edycja kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem dobiega końca. – Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Zamykamy jedenastą już edycję konkursu „Rudzkie Smaki” – mówi Krzysztof Piecha,  naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Październikowym smakiem została parmigiana, czyli zapiekanka z bakłażana przekładanego pomidorami i parmezanem. Swoim sposobem na to danie podzieliła się pani Anna z Zabrza. – Przygotowuję zapiekankę ze świeżych pomidorów, ale można też wykorzystać pomidory z puszki, szczególnie poza sezonem  – mówi autorka przepisu. – Można też dodać ser mozzarella, pokrojony w plastry – dodaje.

Do końca listopada do rudzkiego magistratu można przesyłać przepisy na dania jednogarnkowe oraz przysmaki na wigilijny stół. – Dwa ostatnie smaki chcemy wybrać już na początku grudnia, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed Nowym Rokiem - mówi Iwona Małyska. - Będzie to już jedenasty  kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu – dodaje.

Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji zestaw materiałów promocyjnych miasta.

Parmigiana

Składniki:

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelati
  • 200 g startego parmezanu
  • 3 łyżeczki oregano
  • oliwa z oliwek, 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, świeża bazylia

Bakłażany myjemy, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, solimy i odstawiamy na 0,5 godziny. Następnie osuszamy. Plastry bakłażana można obsmażyć na oliwie z obu stron, ale niekoniecznie. Pomidory kroimy na plastry o podobnej grubości. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy plastry bakłażana, smarujemy je oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie układamy plastry pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano
i parmezanem. Powtarzamy czynność, układając drugą i trzecią warstwę tych składników. Ostatnią warstwą powinien być ser, którym obficie posypujemy wierzch potrawy. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 30 – 40 minut (jeśli ser zacznie za bardzo się rumienić, zapiekankę można przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut do zastygnięcia. Parmigianę podajemy ze świeżym pieczywem, udekorowaną listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter