Header decorative image
Kir Żałobny

Ostatkowe menu

na czarnym talerzyku cztery kawałki ciasta

Pierwszy laureat tegorocznego konkursu kulinarnego wyłoniony! Jedenastą edycję „Rudzkich Smaków” otwiera ciasto z chałwą autorstwa Barbary Kowal. Przepis znajdzie się na styczniowej karcie kalendarza kulinarnego na 2025 rok, który podsumuje tegoroczny konkurs. Z kolei do końca lutego można przesyłać przepisy na ostatkowe łakocie.

Ciasto zaproponowane przez Panią Barbarę to biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów. Lekkości i kruchości dodaje ciastu warstwa bezików, które znakomicie komponują się z chałwowym i czekoladowym kremem. Autorka przepisu proponuje krem na bazie budyniu i masła.

Do końca lutego można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na ostatkowe  biesiady. – Ostatnie dni karnawału, od tłustego czwartku, aż do wtorkowych ostatków obchodzono bardzo hucznie. Zabawom towarzyszył suto nakryty stół – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta. – Znajdowało się na nim wiele słodkości, ale też mięsa, kiełbasy i różnego rodzaju przekąski – dodaje.

Propozycje do ostatkowego menu można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2024 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta Ruda Śląska  - zachęca Iwona Małyska.

Ciasto z chałwą

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki wody.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i żółtka. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy ocet i wodę. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 15 minut do suchego patyczka.

Krem:

  • 250 g masła,
  • 2 budynie waniliowe (ugotowane na mniejszej ilości mleka bez dodatku cukru),
  • 0,8 litra mleka,
  • 200 g małych bezików,
  • 300 g chałwy waniliowej,
  • 1 gorzka czekolada,
  • płatki migdałowe.
  •  

Przygotowanie:

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Masło ucieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy porcjami ugotowane i ostudzone budynie. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej ścieramy na tarce o dużych oczkach chałwę, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy ¾ masy chałwowej, na masie układamy bezy, na nie wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Wierzch ciasta i boki smarujemy pozostałym kremem chałwowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

                                                                                                                                  Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter