Header decorative image
Kir Żałobny

Mundialowe przekąski

Mundialowe przekąski

Autorka przepisu proponuje, nie tylko na wspólne kibicowanie, szybkie i proste w przygotowaniu przekąski. - Na wieczór z przyjaciółmi możemy przygotować własnoręcznie przyprawione i uprażone orzeszki ziemne, czy paluchy z ciasta na pizzę z dowolnym sosem, czym zyskamy uznanie naszych gości – mówi autorka przepisu. – Przekąski te przygotowuje się bardzo szybko, a przede wszystkim możemy je przyprawić według własnego gustu czy smaku naszych gości – dodaje Marta Lip Kornatka.

Konkurs „Rudzkie smaki – sezon V” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Co miesiąc z nadesłanych przepisów wybierany jest smak miesiąca. Autor zwycięskiego przepisu otrzymuje nagrodę w postaci gadżetów promocyjnych oraz chleb rudzianin, którego sponsorem jest rudzka piekarnia Jakubiec. Ponadto przepisy laureatów poszczególnych miesięcy tej edycji konkursu znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2019 rok, wydanym przez Urząd Miasta.

Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem. Do końca wakacji można przesyłać przepisy na kulinarne wspomnienia z letnich wojaży. – Mogą to być zarówno przepisy na egzotyczne dania z dalekich podróży jak i receptury na smakołyki z własnej działki - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Paluchy z ziołami

Składniki:
400 g maki pszennej lub 300 g mąki pełnoziarnistej i 100 g mąki pszennej,
4 łyżki oliwy, łyżeczka soli, paczka suszonych drożdży,
260 ml ciepłej wody, przyprawy

Przygotowanie:
Składniki mieszamy, wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i kroimy na paseczki szerokości 2 cm.
Posypujemy grubą solą, oregano lub papryką (słodka, ostra, wędzona). Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 10 minut.

Dip fasolowy

Składniki:
1 puszka białej fasoli,
5 pomidorów suszonych,
4 łyżki oliwy, ząbek czosnku,
0,5 łyżeczki soli, płaska łyżeczka papryki wędzonej, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka przecieru pomidorowego

Przygotowanie:
Składniki zblendować, przełożyć do miseczki i polać odrobiną oliwy.
Podawać z paluchami lub pieczywem.

Orzeszki ziemne w przyprawach

Składniki:
500 g orzeszków ziemnych nie solonych i nie prażonych,
1. 4 łyżki miodu z łyżeczką cynamonu lub kardamonu lub ½ łyżeczki chilli
2. łyżeczka soli, łyżeczka papryki słodkiej i 2 łyżki oleju
3. łyżeczka soli, łyżeczka carry i 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Wybrany zestaw przypraw wymieszać dokładnie z orzeszkami. Orzeszki rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 – 15  minut. Przemieszać kilka razy podczas pieczenia.

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter