Kir Żałobny

Krepliki serowe

Krepliki serowe

Krepliki serowe smakiem lutego w V edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na pączki nadesłała Gabriela Kukuła z Zabrza. Z kolei tematem marca są dania z jajek, na które przepisy można przesyłać do końca miesiąca.

- Przyrządzenie kreplików jest bardzo proste. Do ciasta dodaje się mielony ser twarogowy,  dzięki czemu pączki są puszyste i wilgotne – mówi pani Gabriela.  - Czas ich przygotowania jest znacznie krótszy od  pieczenia tradycyjnych pączków – dodaje autorka przepisu.  Do przygotowania kreplików serowych nie używa się drożdży tylko sody, dlatego ciasta nie trzeba długo wyrabiać ani czekać na jego wyrośnięcie. Jako nadzienia  możemy użyć dżemu, powideł lub nutelli. Smakują też bez dodatku obtoczone tylko w lukrze lub  posypane cukrem pudrem.

Konkurs „Rudzkie smaki – sezon V” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Co miesiąc z nadesłanych przepisów wybierany jest smak miesiąca. Autor zwycięskiego przepisu otrzymuje nagrodę w postaci gadżetów promocyjnych oraz chleb rudzianin, którego sponsorem jest rudzka piekarnia Jakubiec. Ponadto przepisy laureatów poszczególnych miesięcy tej edycji konkursu znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2019 rok, wydanym przez Urząd Miasta.

Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem. Do końca marca można przesyłać przepisy na dania z jajek. – Podczas poprzednich edycji mieliśmy już przepisy na święcelnik, schab dojrzewający czy roladę serową. Czas na jajka, które z pewnością znajdą się na świątecznym rudzkim stole i to w różnej postaci - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Krepliki serowe

Składniki:

1 kg sera białego drobno zmielonego,

3-4 jajka,

60 dag mąki krupczatki,

1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe,

2 łyżeczki sody oczyszczonej,

10 dag masła

słoik powideł lub marmolady,

1 litr oleju.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sodę, cukier, jajka i ugniatamy.  Dodajemy biały ser i dalej wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy kawałki wielkości moreli, spłaszczamy w dłoniach, dodajemy kawałek marmolady i formujemy kulki. Pieczemy na głębokim oleju odwracając na drugą stronę po uzyskaniu złotego koloru. Gotowe krepliki serowe wyciągamy z tłuszczu przy użyciu łyżki cedzakowej i studzimy na talerzu wyłożonym papierem. Ostudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter