Kolejna edycja Rudzkich Smaków podsumowana
Siódma edycja konkursu Rudzkie Smaki dobiegła końca. Smakiem listopada został krem z białej fasoli, a grudnia śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym. Zwycięskie przepisy nadesłały Anna Król i Weronika Chilmon. Receptury wszystkich laureatów zostały zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2021 rok, który wydał rudzki magistrat. Kalendarz trafi do mieszkańców jeszcze w tym roku.
Kalendarz „Rudzkie Smaki” to wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców. Przez cały rok uczestnicy konkursu nadsyłali receptury na dania i przetwory, skrywane w babcinych kredensach czy prywatnych notatnikach. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one będą prezentowane w kalendarzu.
Laureatami tegorocznej edycji i autorami przepisów, które znalazły się w siódmym wydaniu kalendarza kulinarnego są: Janina Gurgacz, Aleksandra Majewska, Barbara Skuta, Marta Lip-Kornatka, Marta Szudeja, Agnieszka Wyciślik, Teresa Chlubek, Agnieszka Gross, Barbara Podgórska, Beata Kocur, Anna Król i Weronika Chilmon.
W przygotowanie publikacji włączyły się panie Barbara Rolnik i Beata Dunajewska z Zespołu Szkół nr 2 oraz pani Anna Rolnik, które przygotowały wszystkie zwycięskie potrawy, aby wykonać ich fotografie do kalendarza.
- Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2021 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Książka zawiera ponad 100 wegetariańskich przepisów na bazie polskich produktów. Znajduje się w niej wiele pomysłów na to, jak urozmaicić swoją dietę, by jeść więcej warzyw i owoców. - Książka przedstawia pomysły wykorzystania jednego produktu na 4 różne sposoby w wersji na słodko lub słono oraz w wersji pieczonej, duszonej i gotowanej. Ponadto z wprowadzenia dowiecie się, jak dobrze wyposażyć swoją spiżarnię, by łatwo i szybko przygotować ulubione dania. Wyjaśniam również jak wybrać najlepszy sprzęt do kuchni – zdradza Agnieszka Jasińska, autorka książki.
Do końca stycznia można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na zimowe ciasto. Z czym kojarzą się wam zimowe smakołyki? Ze smakiem piernika, makiem, czekoladą, a może kokosem przypominającym śnieg, albo białym lukrem, który lśni na cieście jak tafla lodu? Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Poniżej prezentujemy przepisy na smak listopada i smak grudnia.
Zupa–krem z białej fasoli
Składniki:
Wywar:
duża porcja rosołowa,
2 marchewki,
2 pietruszki,
½ selera średniej wielkości,
ok. 10 cm kawałek pora,
3 liście laurowe,
sól i pieprze do smaku.
Warzywa obieramy, myjemy. Mięso płuczemy. Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową, zagotowujemy, dodajemy warzywa i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Przecedzamy.
Pozostałe:
30 dag fasoli białej (na 3 porcje),
2 łyżki majeranku, sól, pieprz,
natka pietruszki lub koperku,
grzanki, oliwa, czosnek.
Przygotowanie:
Fasolę myjemy i moczymy minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Bez odcedzania dodajemy
2 ziemniaki i gotujemy około 40 minut. Po ugotowaniu miksujemy wraz z marchewką z wywaru
i dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, posypujemy pietruszką lub koperkiem. Podajemy z grzankami posmarowanymi oliwą i natartymi czosnkiem. Wersja wegetariańska jest oczywiście bez porcji rosołowej.
Smacznego!
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki:
700 g solonych płatów śledziowych, mleko.
Śledzie moczymy w mleku około 2 godzin aż stracą swą słoność. Wyjmujemy i kroimy na 1,5 cm kawałki.
Sos:
200 g gęstej śmietany,
3 łyżki majonezu,
1 kopiasta łyżeczka bardzo ostrej musztardy,
4 łyżeczki musztardy francuskiej,
2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
2 łyżeczki miodu,
duża szczypta curry (można pominąć),
1 średnia cebula,
pieprz mielony do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Kawałki śledzi mieszamy z sosem i odstawiamy na 24 godziny do przegryzienia.
Smacznego!