Header decorative image
Kir Żałobny

Kolejna edycja Rudzkich Smaków podsumowana

Kolejna edycja Rudzkich Smaków podsumowana

Siódma edycja konkursu Rudzkie Smaki dobiegła końca. Smakiem listopada został krem z białej fasoli, a grudnia śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym. Zwycięskie przepisy nadesłały Anna Król i Weronika Chilmon. Receptury wszystkich laureatów zostały zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2021 rok, który wydał rudzki magistrat. Kalendarz trafi do mieszkańców jeszcze w tym roku.

Kalendarz „Rudzkie Smaki” to wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców. Przez cały rok uczestnicy konkursu nadsyłali receptury na dania i przetwory, skrywane w babcinych kredensach czy prywatnych notatnikach. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one będą prezentowane w kalendarzu.

Laureatami tegorocznej edycji i autorami przepisów, które znalazły się w siódmym wydaniu kalendarza kulinarnego są: Janina Gurgacz, Aleksandra Majewska, Barbara Skuta, Marta Lip-Kornatka, Marta Szudeja, Agnieszka Wyciślik, Teresa Chlubek, Agnieszka Gross, Barbara Podgórska, Beata Kocur, Anna Król i  Weronika Chilmon.

W przygotowanie publikacji włączyły się panie Barbara Rolnik i Beata Dunajewska  z Zespołu Szkół nr 2 oraz pani Anna Rolnik, które przygotowały wszystkie zwycięskie potrawy, aby wykonać ich fotografie do kalendarza.

- Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2021 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Książka zawiera ponad 100 wegetariańskich przepisów na bazie polskich produktów. Znajduje się w niej  wiele pomysłów na to, jak urozmaicić swoją dietę, by jeść więcej warzyw i owoców. - Książka przedstawia pomysły wykorzystania jednego produktu na 4 różne sposoby w wersji na słodko lub słono oraz w wersji pieczonej, duszonej i gotowanej. Ponadto z wprowadzenia dowiecie się, jak dobrze wyposażyć swoją spiżarnię, by łatwo i szybko przygotować ulubione dania. Wyjaśniam również jak wybrać najlepszy sprzęt do kuchni – zdradza Agnieszka Jasińska, autorka książki.

Do końca stycznia  można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na zimowe ciasto.  Z czym kojarzą się wam zimowe smakołyki? Ze smakiem piernika, makiem, czekoladą, a może kokosem przypominającym śnieg, albo białym lukrem, który lśni na cieście jak tafla lodu? Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Poniżej prezentujemy przepisy na smak listopada i smak grudnia.

Zupa–krem z białej fasoli

Składniki:

Wywar:

duża porcja rosołowa,

2 marchewki,

2 pietruszki,

½ selera średniej wielkości,

ok. 10 cm kawałek pora,

3 liście laurowe,

sól i pieprze do smaku.

Warzywa obieramy, myjemy. Mięso płuczemy. Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową, zagotowujemy, dodajemy warzywa i  gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Przecedzamy.

Pozostałe:

30 dag fasoli białej (na 3 porcje),

2 łyżki majeranku, sól, pieprz,

natka pietruszki lub koperku,

grzanki, oliwa, czosnek.

Przygotowanie:

Fasolę myjemy  i moczymy  minimum  5 godzin, a najlepiej całą noc. Bez odcedzania dodajemy

2 ziemniaki i gotujemy około 40 minut. Po ugotowaniu miksujemy wraz z marchewką z wywaru

i dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, posypujemy pietruszką lub koperkiem. Podajemy z grzankami posmarowanymi oliwą i natartymi czosnkiem. Wersja wegetariańska jest oczywiście bez porcji rosołowej.

Smacznego!

Śledzie  w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:

700 g solonych płatów śledziowych, mleko.

Śledzie moczymy w mleku około 2 godzin aż stracą swą słoność. Wyjmujemy i kroimy na 1,5 cm kawałki.

Sos:

200 g gęstej śmietany,

3 łyżki majonezu,

1 kopiasta łyżeczka bardzo ostrej musztardy,

4 łyżeczki musztardy francuskiej,

2 łyżeczki musztardy sarepskiej,

2 łyżeczki miodu,

duża szczypta curry (można pominąć),

1 średnia cebula,

pieprz mielony do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Kawałki śledzi mieszamy z sosem i odstawiamy na 24 godziny do przegryzienia.

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter