Header decorative image
Kir Żałobny

Czas na smaki wakacji

Czas na smaki wakacji

Trwa X edycja konkursu Rudzkie Smaki. Wybrano już 6 laureatów, których przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok. Jak zwykle do końca sierpnia można podzielić się swoimi kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. We wrześniu spośród nadesłanych zgłoszeń zostaną wybrane smaki lipca i sierpnia. Na majowej karcie kalendarza znajdzie się przepis Bożeny Skupin na grillowane polędwiczki, z kolei smakiem czerwca zostało ciasto cytrynowe, zaproponowane przez Joannę Nowak.

W konkursie nadszedł czas na smaki wakacji. Jak co roku potrawy lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu, a przepisy z propozycjami można przesyłać do końca sierpnia.

– W letnie miesiące propozycje do kalendarza są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji - przepisami na wytrawne dania, sałatki czy zupy lub słodkie desery albo ciasta – wyjaśnia Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. - Smakami wakacji mogą być egzotyczne potrawy jak i te na bazie warzyw czy owoców z naszego ogródka, w którym wypoczywamy – dodaje. Przepisy można wysyłać na adres e-mail media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni”. Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych.

Polędwiczki z grilla

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • boczek surowy wędzony w plastrach
  • cukinia
  • liście świeżej szałwii
  • ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie:

Polędwicę kroimy na plastry grubości ok. 2 cm, rozbijamy lekko dłońmi, solimy i pieprzymy z obu stron. Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plastry, ząbki czosnku również kroimy na cienkie plastry. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po 2 – 3 plasterki czosnku, plaster cukinii i listek szałwii. Owijamy plastrem boczku i kładziemy na rozpalony ruszt. Grillujemy z obu stron ok. 15 – 20 minut. Podajemy z sosem tzatziki.

Ciasto cytrynowe

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, dodajemy cukier, dalej ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, delikatnie mieszając. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C około 20 minut.

Składniki na masę:

  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 cytryny
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Cytryny dokładnie myjemy w gorącej wodzie, ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok. Łączymy sok ze skórką cytrynową, Do naczynia z sokiem dodajemy pół szklanki wody i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cukier i margarynę, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody z margaryną wlewamy sok z mąką i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Biszkopt kroimy na połowę. Na jedną wlewamy jeszcze ciepłą masą i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch dekorujemy polewą cytrynową i czekoladą. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter