Chłodnik Barbary

Warzywny chłodnik na upalne dni to propozycja Barbary Skuty, która znajdzie się na czerwcowej karcie kalendarza kulinarnego na 2025 r. Z kolei przepisy na smaki lipca i sierpnia tradycyjnie można nadsyłać do 1 września br.
Gotowane warzywa, zmiksowane i schłodzone to idealna propozycja na upalne dni. Popularną zupą na zimno jest chłodnik litewski, natomiast pani Basia proponuje wykorzystać włoszczyznę z dodatkiem liści botwinki i buraków. - To lekkie, bardzo pożywne i pełne witamin danie, idealne na gorące dni. Warto dodać, że ugotowane warzywa można wykorzystać do przygotowania śląskiego szałotu – mówi autorka przepisu.
Do pierwszego września br. można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na smaki wakcji, czyli smak lipca i sierpnia. – Czekamy na kulinarne wspomnienia z wakacji, kulinarne inspiracje z dalekich podróży czy ogrodowych plonów - mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.
Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2024 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta Ruda Śląska - zachęca Iwona Małyska.
Chłodnik Barbary
Składniki:
po 1 sztuce: burak, marchewka, pietruszka, seler, por,
2 liście laurowe,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki cukru,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z włoszczyzny i buraka. Kiedy warzywa są miękkie, odcedzamy je, a do wywaru dodajemy surowe liście botwinki. W wywarze można zostawić buraka. Znowu gotujemy wszystko ok. 5-7 minut, przyprawiamy, po czym miksujemy i schładzamy. Przed podaniem chłodnik możemy posypać świeżym koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!