Bób jest cool
Sałatka z bobem i kurczakiem autorstwa Marii Lipowskiej została smakiem czerwca w konkursie kulinarnym rudzkiego magistratu „Rudzkie Smaki”. Aktualnym tematem konkursu jest smak wakacji. Przepisy na potrawy z wakacyjnych wojaży można przesyłać do końca sierpnia. Najlepsze propozycje mieszkańców zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok.
To soczyście zielone warzywo strączkowe ma wiele wartości odżywczych. Sezon na bób w pełni, dlatego warto skorzystać z przepisu pani Marii Lipowskiej. - Bób jest bogaty w białko i błonnik, podobnie jak inne rośliny strączkowe, dlatego też warto ująć go w swoim menu przynajmniej w pełni sezonu – mówi Maria Lipowska. Pani Maria zaproponowała lekką sałatkę z bobem i kurczakiem, która może zastąpić obiad w letnie, upalne dni. Doskonale też uzupełni menu kulinarnych spotkań z przyjaciółmi w plenerze.
W kolejnym etapie konkursu przepisy można przesyłać do końca sierpnia. Temat wakacyjnej odsłony „Rudzkich Smaków” jest dowolny. - Czekamy na przepis na wakacyjną potrawę. Może to być danie z egzotycznych podróży lub też smak lata, którym delektujemy się podczas odpoczynku na własnej działce – wyjaśnia Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM.
Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Sałatka z bobem i kurczakiem
Składniki:
- 30 dag bobu
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- koperek
Marynata:
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ząbek czosnku,
- szczypta ostrej i łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz.
Składniki mieszamy w misce, dodajemy pierś z kurczaka i wkładamy do lodówki. Marynujemy przynajmniej 1 godzinę.
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki musztardy dijon,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Bób gotujemy aldente , obieramy z łupin. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy.
Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy kurczaka i bób, mieszamy, polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
Smacznego !