Header decorative image
Kir Żałobny

Ajerkuchy

Ajerkuchy

Majowym zwycięzcą konkursu „Rudzkie Smaki” została Izabela Skalik, a przepis na zaproponowane przez nią  placuszki z jabłkami znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok.– „Ajerkuchy” świetnie smakują z jabłkami, jak i innymi sezonowymi owocami, np. truskawkami – mówi autorka przepisu. Kulinarna zabawa trwa dalej. Do końca czerwca do rudzkiego magistratu można przesyłać przepisy na chłodnik.

Tematem majowej edycji zabawy było „danie dla mamy”. Ajerkuchy to placki z ciasta naleśnikowego, tzw. śląskie racuchy. – Pamiętam jak mama przyrządzała je na obiad lub kolację. Pulchne, posypane cukrem pudrem były wyśmienite – mówi autorka przepisu.

Z kolei czerwcowym tematem konkursu jest chłodnik, zupa podawana na zimno z warzyw lub owoców. – W letnie, gorące dni najlepiej sprawdzają się warzywne czy owocowe zupy na bazie kefiru lub maślanki. Są pożywne, dietetyczne i zdrowe, kiedyś bardzo popularne w domowym menu – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.

Ajerkuchy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru,
  • olej do smażenia.
  • 2-3 jabłka

Przygotowanie:

Mleko, jajka i cukier mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste. Jabłka obieramy, kroimy w plastry, dodajemy do ciasta. Dużą łyżką nakładamy placki na rozgrzany olej i  smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Zamiast jabłek można do ciasta dodać truskawki również pokrojone na plasterki i udekorować danie bitą śmietaną.

Smacznego!

 

 

 

 

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter