Zdrowo i kolorowo
Muffinki na płatkach owsianych i kolorowe tortille z kurczakiem przepisami września w konkursie „Rudzkie Smaki”. Te pożywne przekąski to propozycja pani Katarzyny Wcisło z Chorzowa na drugie śniadanie dla ucznia. - Jestem mamą czwórki dzieci i wiem, jak ważne dla nich jest zdrowe odżywianie. Dlatego staram się urozmaicać nasze rodzinne menu – mówi laureatka konkursu.
- Muffinki świetnie nadają się do przemycenia wartościowych produktów, jak np. płatki owsiane czy kefir lub jogurt. Wyglądają jak zwykłe babeczki, a ozdobione ulubionymi owocami dziecka z pewnością przypadną mu do gustu – mówi autorka przepisu - Katarzyna Wcisło, mama 3 synów i córeczki. - Przygotowane na bazie płatków owsianych są zdrowym i sytym drugim śniadaniem. Podobnie, jak kolorowe tortille wypełnione sałatą, kurczakiem i warzywami, są bardziej „na czasie” i zastąpią nudne kanapki. – dodaje.
Z kolei tematem października w VI edycji konkursu „Rudzkie Smaki” są grzyby. Do końca miesiąca można przesyłać propozycje dań z wykorzystaniem grzybów leśnych. – Sezon dla grzybiarzy w pełni, a pasjonaci wypraw na grzyby z pewnością maja wiele pomysłów na przetworzenie swoich zbiorów – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. W tym roku jest to ciekawa publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski: „Śląskie od kuchni”.
- Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu –zachęca Iwona Małyska.
Szkolne babeczki
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
pół szklanki naturalnego jogurtu lub kefiru,
2 dojrzałe banany,
2 jajka,
garść malin (świeżych lub mrożonych) lub innych owoców,
ewentualnie 1 łyżka ksylitolu, miodu lub cukru brązowego do smaku,
1 łyżeczka proszku do pieczenie (niekoniecznie).
Przygotowanie:
W blenderze umieszczamy płatki owsiane, banany, jogurt (kefir), ksylitol (cukier brązowy lub miód) i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy kawałki owoców i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wcześniej natłuszczonych foremek na muffiny (odradzamy pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Kolorowe tortille
Składniki:
kilka małych placków tortilli,
kremowy serek ziołowy a'la Almette,
sałata zielona lub lodowa,
filet z kurczaka lub szynka,
ser żółty,
ogórek zielony, papryka.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Paprykę i ogórki kroimy w paski. Ser ścieramy na dużych oczkach. Placki tortilli smarujemy serkiem, kładziemy liść sałaty, pasek usmażonego fileta z kurczaka lub szynkę, warzywa pokrojone w słupki. Posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy i przecinamy w pół.
Smacznego