Warzywo na słodko
Marchewka z serkiem mascarpone – takie połączenie smaków proponuje Marcelina Skubis, laureatka październikowej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Rudzianka zaproponowała przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. Do 18 listopada można przesyłać przepisy na zapiekanki oraz przysmaki na wigilijny stół. Jeszcze w tym roku rudzki magistrat planuje wydać kalendarz z przepisami laureatów tegorocznej edycji „Rudzkich Smaków”.
- To ciasto to ciekawa jesienna propozycja. Jest smaczne
i wilgotne, pachnie cynamonem – mówi Marcelina Skubis, autorka przepisu. – Polewa z budyniu ugotowanego na soku i galaretki podkreśla marchewkową nutę ciasta i równoważy łagodny smak kremu – dodaje.
Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem. Do 18 listopada można przesyłać przepisy na zapiekanki i przysmaki na wigilijny stół. – Smak listopada i smak grudnia chcemy wybrać jeszcze w tym miesiącu, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed nowym rokiem - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM. - Będzie to już piąty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców nie tylko Rudy Śląskiej - dodaje.
Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Konkurs „Rudzkie Smaki – sezon V” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Co miesiąc z nadesłanych przepisów wybierany jest smak miesiąca. Autor zwycięskiego przepisu otrzymuje nagrodę w postaci gadżetów promocyjnych oraz chleb rudzianin, którego sponsorem jest rudzka piekarnia Jakubiec. Ponadto przepisy laureatów poszczególnych miesięcy tej edycji konkursu znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2019 rok, wydanym przez Urząd Miasta.
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach);
Krem:
- 200 ml śmietany 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie);
Polewa:
- 500 ml soku marchewkowego (typu Kubuś),
- 1 budyń waniliowy,
- 1 galaretka pomarańczowa.
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dalej dodajemy naprzemiennie mąkę i olej. Następnie dodajemy startą marchewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy (23 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w 180OC (termoobieg). Po wystudzeniu przecinamy ciasto na pół.
Masa
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser mascarpone i mieszamy na niskich obrotach. W celu uzyskania sztywnej konsystencji kremu można dodać do masy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie śmietany, wtedy ciasto będzie stabilne. Tak przygotowaną masą przekładamy blaty ciasta.
Polewa
W rondelku podgrzewamy 250 ml soku. W pozostałej części soku rozprowadzamy budyń. Wlewamy masę do gotującego się soku i zagotowujemy. Zdejmujemy masę z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę odstawiamy do przestygnięcia, następnie rozprowadzamy na cieście. Dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego!