Header decorative image
Kir Żałobny

Smak wakacji

Smak wakacji

Znamy kolejne zwycięskie potrawy konkursu „Rudzkie smaki”. To papryka w sosie pomidorowym i ogórki słoneczne według receptury Aleksandry Małyska oraz sernik laureatki programu „Ugotowani” - Edyty Włodarczyk. Zwycięska potrawa kolejnej edycji zostanie „smakiem wakacji”. Swoje przepisy można przesyłać do końca sierpnia.

„Smak czerwca” należy do Aleksandry Małyska z Gliwic, która zaproponowała przepisy na  przetwory z warzyw. – Papryka w sosie pomidorowym świetnie smakuje jako dodatek do wędlin i mięs na zimno – poleca. Pani Aleksandra przesłała też przepis na „ogórki słoneczne”. – Z pewnością w tych słoikach zatrzymamy nie tylko smak ogórków, ale też trochę słońca, które w jesienne wieczory przypomni nam słoneczne dni – mówi kucharz, Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu „Rudzkie smaki” .

Smakiem lipca został z kolei sernik Edyty Włodarczyk, laureatki VIII edycji programu „Ugotowani”. Jej dania zawładnęły podniebieniami pozostałych uczestników programu i zwyciężyły w konkurencji. Pani Edyta mówi, że nie lubi gotować, ale jak już za coś się zabiera, to przynosi to efekty. – Gotować uczyła mnie mama, kończyłam też szkołę hotelarską, gdzie było dużo zajęć kulinarnych, ale to nie jest moja pasja – opowiada pani Edyta. -  Tak naprawdę zaczęłam gotować dwa lata temu. Urodziłam syna i nie chciałam, żeby jadł zupki ze słoiczków. Od tego czasu odżywiamy się zdrowo, w mojej kuchni jest dużo warzyw – dodaje laureatka programu. - Moja mama bardzo dużo eksperymentuje, babcia preferowała typowo śląską kuchnię. Ja staram się, żeby nasze posiłki były zdrowe, żebyśmy  mogli je jeść razem z synem Oliwierem. Raczej wolę też coś upiec niż ugotować. Często w naszym domu pojawia się ciasto. Naszym ulubionym deserem jest sernik, w którym nie ma ani jednego grama sera. Jest przygotowywany na bazie jogurtu greckiego  i bardzo pyszny. Polecam przepis do wypróbowania – zachęca pani Edyta.

Edyta Włodarczyk ma na swoim koncie nie tylko wygraną w programie „Ugotowani”, pisze również książki dla młodzieży o tematyce fantastycznej. – Moje dwie części opowieści: „Hybryda i 33 niosących pokój” oraz „Hybryda i światło życia”  nie ujrzały jeszcze światła dziennego, ale nazwy dań, które serwowałam dla uczestników programu zostały zaczerpnięte z przygód Hybrydy – zdradza Edyta Włodarczyk.

Wakacje to czas podróży, odkrywania nowych miejsc, ale też smaków. – Zachęcam do przywiezienia z wakacji pamiątek w postaci przepisów i podzielenia się nimi w konkursie „Rudzkie smaki”. Na kulinarne wspomnienia z wakacji czekamy przez dwa miesiące, do końca sierpnia – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Mogą to być zarówno egzotyczne smaki z dalekich podróży, jak i te z wakacji na działce – podpowiada Piecha. Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl (w temacie „Rudzkie smaki”), lub adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.

Konkurs „Rudzkie smaki” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę. - Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować – mówi Krzysztof Piecha. - Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów – dodaje.

W 2015 roku również wybierane są smaki miesiąca, ale w każdym miesiącu konkurs dotyczy konkretnych propozycji tematycznych. – Smakiem wakacji może być zarówno danie główne jak i sałatka, deser czy inny specjał -  wylicza Piecha.


Papryka w sosie pomidorowym:
1 kg papryki czerwonej
3 cebule
sól

Sos:
½ szklanki octu
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
3 łyżki cukru
6-8 łyżeczek koncentratu pomidorowego

Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać, posolić i odstawić na 8 godzin. Wszystkie składniki sosu zagotować. Do gotującego się sosu wrzucić osączoną na sicie paprykę z cebulą. Całość gotować 10 min, gorące przekładać do słoików, zamknąć, odstawić na chwilę dnem do góry. Nie pasteryzować. Papryka świetnie smakuje jako dodatek do wędlin i mięs na zimno.

Ogórki słoneczne:
2,5 kg ogórków zielonych
3 cebule
2 łyżki soli

Zalewa:
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku

Ogórki pokroić w słupki (ze skórką), cebule w piórka, zasypać solą i zostawić na 3 godziny. Ocet zagotować z cukrem, dodać przyprawy. Ogórki z cebulą poukładać w słoikach, zalać zalewą i zagotować.

Sernik Edyty
Składniki:
2 jogurty greckie (po 400 g.)
2 budynie waniliowe
4 jajka, 0,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
1 paczka okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:
Biszkopty układamy w okrągłej formie (24 cm), skrapiamy wodą. Pozostałe składniki mieszamy razem i wylewamy na biszkopty. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180oC.

Smacznego!

 

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter