Header decorative image
Kir Żałobny

Słodka przekąska smakiem lutego

Słodka przekąska smakiem lutego

Kruche różyczki smakiem lutego w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na walentynkowe słodycze zaproponowała Patrycja Rojek. Z kolei do końca marca można przesyłać przepisy na danie postne.

Różyczki z ciasta kruchego z różaną konfiturą to propozycja nie tylko na walentynkowy wieczór z bliską osobą. To także pomysł na karnawałową słodką przekąskę. Dla zapracowanych polecamy wersję z ciasta francuskiego. – Ciasteczka bardzo ładnie się prezentują, są też  bardzo smaczne, zarówno te kruche jak i z gotowego ciasta francuskiego – mówi autorka przepisu.

Do końca marca można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na danie postne. - Wielki Post to czas, w którym warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, nie tylko ze względu na tradycje chrześcijańskie, ale również dla poprawy kondycji i samopoczucia. Po zimie często czujemy się ociężali, dlatego przyda nam się przepis na jarskie danie – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.

Kruche różyczki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 kostka (250 g) margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Składniki łączymy i  wyrabiamy jednolite ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy szklanką kółka. Po pięć kółek układamy tak, aby zachodziły delikatnie na siebie. Miejsca łączeń smarujemy białkiem.  Wzdłuż zachodzących na siebie kółek rozprowadzamy konfiturę różaną lub marmoladę. Zwijamy w rulon i kroimy na połowę. Tak powstają dwie różyczki, które przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę  i delikatnie rozchylamy płatki. Podobnie formujemy kolejne różyczki. Ciastka pieczemy w 170° około 15 minut.

Róże z ciasta francuskiego

  • 1 duże czerwone jabłko lub 2 mniejsze,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (wychodzi 6 – 7 róż)
  • 1 jajko, cukier, cynamon lub marmolada.

Przygotowanie:

Jabłko myjemy, kroimy ze skórką na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy ok.0,5 litra wody z dwiema łyżkami cukru. Do gotującej się wody wkładamy plasterki jabłka i  gotujemy na niewielkim ogniu  2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je i odsączamy z wody. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż na równe pasy o szerokości ok. 6 cm. Każdy pasek ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem,  posypujemy cukrem i cynamonem lub smarujemy tylko marmoladą. Na brzegu każdego paska układamy ostudzone plasterki jabłek tak, żeby zachodziły na siebie i wystawały poza krawędź ciasta. Część ciasta bez jabłka składamy wzdłuż na pół i całość luźno zwijamy w rulon. Tak przygotowane różyczki najlepiej ułożyć w papilotkach i foremkach do muffinek. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i pieczemy ok. 30 - 40 minut.  Upieczone i ostudzone różyczki wyjmujemy z papilotek i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

 

 

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter