Słodka przekąska smakiem lutego
Kruche różyczki smakiem lutego w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na walentynkowe słodycze zaproponowała Patrycja Rojek. Z kolei do końca marca można przesyłać przepisy na danie postne.
Różyczki z ciasta kruchego z różaną konfiturą to propozycja nie tylko na walentynkowy wieczór z bliską osobą. To także pomysł na karnawałową słodką przekąskę. Dla zapracowanych polecamy wersję z ciasta francuskiego. – Ciasteczka bardzo ładnie się prezentują, są też bardzo smaczne, zarówno te kruche jak i z gotowego ciasta francuskiego – mówi autorka przepisu.
Do końca marca można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na danie postne. - Wielki Post to czas, w którym warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, nie tylko ze względu na tradycje chrześcijańskie, ale również dla poprawy kondycji i samopoczucia. Po zimie często czujemy się ociężali, dlatego przyda nam się przepis na jarskie danie – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.
Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.
Kruche różyczki
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 5 żółtek,
- 1 kostka (250 g) margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Składniki łączymy i wyrabiamy jednolite ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy szklanką kółka. Po pięć kółek układamy tak, aby zachodziły delikatnie na siebie. Miejsca łączeń smarujemy białkiem. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek rozprowadzamy konfiturę różaną lub marmoladę. Zwijamy w rulon i kroimy na połowę. Tak powstają dwie różyczki, które przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i delikatnie rozchylamy płatki. Podobnie formujemy kolejne różyczki. Ciastka pieczemy w 170° około 15 minut.
Róże z ciasta francuskiego
- 1 duże czerwone jabłko lub 2 mniejsze,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (wychodzi 6 – 7 róż)
- 1 jajko, cukier, cynamon lub marmolada.
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, kroimy ze skórką na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy ok.0,5 litra wody z dwiema łyżkami cukru. Do gotującej się wody wkładamy plasterki jabłka i gotujemy na niewielkim ogniu 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je i odsączamy z wody. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż na równe pasy o szerokości ok. 6 cm. Każdy pasek ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i cynamonem lub smarujemy tylko marmoladą. Na brzegu każdego paska układamy ostudzone plasterki jabłek tak, żeby zachodziły na siebie i wystawały poza krawędź ciasta. Część ciasta bez jabłka składamy wzdłuż na pół i całość luźno zwijamy w rulon. Tak przygotowane różyczki najlepiej ułożyć w papilotkach i foremkach do muffinek. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i pieczemy ok. 30 - 40 minut. Upieczone i ostudzone różyczki wyjmujemy z papilotek i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!