Śledzie pod pierzynką z jajek

Śledzie pod pierzynką z jajek smakiem marca w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na tą warstwową sałatkę przysłała Natalia Ciśniewicz z Rudy Śląskiej. Tematem kwietnia jest z kolei potrawa lub deser, który można zapakować do kosza piknikowego i wyruszyć na wiosenną wycieczkę. Przepisy na piknikowe smakołyki można przesyłać do końca miesiąca. - Kolorowa sałatka, której ostatnią warstwą jest pierzynka z jajek, to bardzo popularne danie w Kazachstanie, skąd pochodzę. Zawsze przygotowuję ją na świąteczny, wielkanocny stół. Okazało się, że również w Polsce jest to bardzo dobrze znana potrawa – mówi pani Natalia.
Przepisów na śledzie pod pierzynką jest bardzo dużo, różnią się niektórymi składnikami, ale podstawą tej sałatki są śledzie, cebulka, jajka, ziemniaki i majonez. Sekretnym składnikiem pani Natalii jest jabłko, które daje sałatce odpowiedni aromat i podkreśla smak. – Do mojej sałatki dodaję jeszcze marchewkę i buraczki. Przygotowuję ją dzień wcześniej i wstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły – mówi pani Natalia.
Konkurs „Rudzkie smaki – sezon V” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Co miesiąc z nadesłanych przepisów wybierany jest smak miesiąca. Autor zwycięskiego przepisu otrzymuje nagrodę w postaci gadżetów promocyjnych oraz chleb rudzianin, którego sponsorem jest rudzka piekarnia Jakubiec. Ponadto przepisy laureatów poszczególnych miesięcy tej edycji konkursu znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2019 rok, wydanym przez Urząd Miasta.
Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem. Do końca kwietnia można przesyłać przepisy na propozycje potraw do kosza piknikowego. – Czekamy na przepisy na przekąski lub desery, które można zabrać na piknik i zjeść w plenerze z najbliższymi, w otoczeniu natury - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Śledzie pod pierzynką
Składniki:
5 filetów śledziowych a la matias,
1 duża cebula,
3 średnie ziemniaki,
2 duże marchewki,
1 duże jabłko,
2 buraki,
3-4 jajka,
majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Odsączone kroimy w kosteczkę. Osobno gotujemy marchew, ziemniaki i buraki. Warzywa ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach. Surowe jabłko również ścieramy na dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę. W przeźroczystym naczyniu układamy warstwami śledzie, cebulkę, ziemniaki. Lekko solimy i pieprzymy oraz pokrywamy cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy marchew, później jabłko i buraczki. Na buraczki kładziemy warstwę majonezu i posypujemy jajkami oraz dekorujemy koperkiem. Warstwy warzyw nie muszą być grube. Podane proporcje wystarczą na 1 dużą miskę lub dwie mniejsze.
Smacznego!