Header decorative image
Kir Żałobny

Rudzki kucharz wyróżniony

Rudzianin wyróżniony w konkursie „Kucharz roku”! Jurorzy specjalistycznego magazynu „Kuchnia” okrzyknęli Michała Kaczmarczyka z Rudy Śląskiej mianem jednego z najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Wysokie noty przyniosła rudzianinowi pierś z gęsi na ziołowym "risotto" z kaszy jaglanej.

- Jestem bardzo zadowolony z udziału w konkursie. To było dla mnie nowe, pouczające doświadczenie – mówi Michał Kaczmarczyk. – Przede wszystkim chciałabym bardzo podziękować wszystkim, którzy oddali na mnie głos. Cieszę się, że moje kucharskie umiejętności są tak cenione – podkreśla.

Konkurs, do którego stanęło 12 kucharzy z całej Polski, składał się z dwóch etapów. We wrześniu trwało głosowanie internetowe na zaproponowane przez kucharzy potrawy. 3 osoby z najwyższym wynikiem zostały zaproszone do Warszawy do bezpośredniej konfrontacji. Na Michała Kaczmarczyka oddano 1350 głosów. W ubiegłą środę zmierzył się z konkurentami, Krzysztofem Lechem z Warszawy oraz Adamem Adamczakiem z Poznania, przedstawiając jury swoje danie przygotowane z listy produktów wcześniej podanych przez organizatora.

Przygotowałem pierś z gęsi na ziołowym "risotto" z kaszy jaglanej z musem z gruszki oraz marynowaną dynią hokkaido i żurawiną – mówi Michał Kaczmarczyk. – Moje danie przyniosło mi wyróżnienie, które mam nadzieję, będzie procentować w przyszłości - komentuje.

Mamy w Rudzie Śląskiej najlepszych w Polsce architektów, fryzjerów, mistrzynie wizażu, a teraz rośnie nam mistrz kucharski – mówi Grażyna Dziedzic. – Jestem przekonana, że Michał osiągnie w swoim zawodzie najwyższe laury, czego mu z całego serca życzę - dodaje prezydent miasta.

Michał Kaczmarczyk jest rodowitym rudzianinem. Tutaj mieszka, tutaj ukończył Technikum Gastronomiczne. Jako kucharz pracuje od 15 lat. Gotował m.in. dla polskich i brazylijskich naukowców podczas 2-letniej wyprawy polarnej zorganizowanej przez Zakład Biologii Antarktyki PAN. Obecnie szefuje restauracji w katowickim Coneser Club. – Oczywiście największy sentyment mam do kuchni śląskiej – podkreśla. – Lubię ją modyfikować, wzbogacać o nowe składniki i kreować nowe smaki. Chcę pokazać, że śląska kuchnia to nie tylko rolada i modro kapusta, to wiele smacznych i zdrowych dań, które możemy promować – dodaje.

W Rudzie Śląskiej kucharskie umiejętności można szlifować w 4 zespołach szkół ponadgimnazjalnych. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Technikum zawodu kucharza uczy się  42 uczniów,  a w Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 2 - 48 uczniów. W klasach wielozawodowych w Zespołach Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 i nr 4 w zawodzie kucharz kształci się w sumie 9 uczniów. Natomiast w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 7 kulinarne umiejętności zdobywa 25 uczniów.

foto: Tomasz Bartniczak

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter