Header decorative image
Kir Żałobny

Rude i śląskie

Rude i śląskie

Przepis na „Rude” ciasto dyniowe z pyrlikiem i żelozkiem, zaproponowane przez Ewę Skuta z Rudy Śląskiej smakiem września. To już ósma odsłona konkursu „Rudzkie Smaki”.  Kulinarna zabawa z rudzkim magistratem potrwa do końca grudnia.

Jesienną porą na targowych stoiskach z warzywami dominuje kolor pomarańczowy - czyli pękata i okrągła dynia. Jeszcze do niedawna większości z nas kojarzyła się głównie z suszonymi pestkami, stanowiącymi alternatywę dla słonecznika. - Zapominamy, że dynia to warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni, ma mało kalorii i jest bardzo sycące -  mówi kucharz  Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu „Rudzkie Smaki”.

 -  Dynia dostarcza również tak pożądanego ostatnimi czasy błonnika, zawiera sporo potasu, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Można ją przyrządzać wytrawnie (przygotować zupę, czy pikantne puree), może też być wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy w postaci wilgotnego, aromatycznego ciasta – dodaje Kaczmarczyk.

Przepis pani Ewy Skuty na „Rude” ciasto dyniowe z pyrlikiem i żelozkiem jest idealną propozycją na chłodne jesienne wieczory. Imbir, cynamon i przyprawy do piernika nadają ciastu niepowtarzalny smak i już powoli przypominają  o zbliżających się świętach. - Dla osób, które nie przepadają za imbirem polecam wzbogacenie smaku ciasta skórką pomarańczową, można również przełożyć je warstwą marcepanu – proponuje Michał Kaczmarczyk. Na uwagę zasługuje też pomysł autorki na górniczą dekorację ciasta.

Konkurs kulinarny „Rudzkie smaki” potrwa do końca grudnia. - Tych, dla których gotowanie to pasja jak i tych, którzy przygotowywanie posiłków traktują jak codzienny  obowiązek zapraszamy do udziału w konkursie „Rudzkie smaki” i do przesyłania swoich przepisów na tradycyjne i nowoczesne śląskie potrawy - zachęca  Renata Młynarczuk, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. Najciekawsze publikowane są na stronie internetowej miasta, powstanie też książka kulinarna „Rudzkie smaki”. W każdym miesiącu Michał Kaczmarczyk, rudzki kucharz i ambasador konkursu  wybiera spośród nadesłanych  jeden najciekawszy  przepis, który zostaje „smakiem miesiąca” i trafia na stronę internetową, a jego autor otrzymuje nagrodę. 

 „Rude” ciasto dyniowe z pyrlikiem i żelozkiem

Składniki:
- 2 szklanki startej na grubych oczkach dyni,
- 2 pełne szklanki mąki,
- 2 jajka,
- ¾ szklanki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki oleju,
- tabliczka gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałeczki,
- 5 łyżek posiekanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe lub ziemne – obojętnie)
- 2 łyżki płatków migdałowych + trochę do dekoracji,
- przyprawy: czubata łyżka przyprawy do piernika, płaska łyżeczka cynamonu, po ¼ łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej, szczypta soli,
- odrobina masła do wysmarowania formy,
- polewa czekoladowa lub lukier.

Sposób przygotowania:
Łączymy składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy. W osobnym naczyniu mieszamy jajka z olejem, mlekiem i cukrem. Dodajemy dynię. Miksujemy, stopniowo dosypując suche składniki. Na końcu wsypujemy orzechy, migdały i czekoladę. Wlewamy masę do wyłożonej natłuszczonym papierem formy. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-210 stopni. Gdy ciasto nieco przestygnie, wykonujemy górniczą dekorację. Na kartonie szkicujemy wzór młotków górniczych i wycinamy środek nożykiem, następnie kartonik z wzorem kładziemy na wierzchu ciasta, polewając pustą przestrzeń oraz brzegi ciasta polewą czekoladową.  Zdejmujemy kartonik i układamy migdały (trzeba to zrobić szybko, zanim polewa zaschnie).

               Smacznego

 

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter