Header decorative image
Kir Żałobny

Przez żołądek do serca

Przez żołądek do serca

Biszkopt chałwowy zwycięzcą lutowej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis przesłała pani Joanna Golicz z Rudy Śląskiej. – Ten puszysty biszkopt z delikatnym kremem z pewnością oddaje stare powiedzenie przez żołądek do serca,  które było tematem  lutego w konkursie „Rudzkie Smaki” – mówi Michał Kaczmarczyk, kucharz, ambasador konkursu. Do końca marca można przesyłać przepisy na potrawy wielkanocne.  Najlepsze propozycje mieszkańców, nadesłane w poszczególnych miesiącach, zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok. To już czwarta edycja konkursu.

Nasze babcie mówiły, że do serca mężczyzny można trafić przez żołądek. I sporo w tym prawdy, bo kto z nas  nie marzy o tym, aby ktoś przygotował specjalnie dla nas pyszny posiłek. - To mój autorski przepis. Uważam, że krem chałwowy jest najsmaczniejszy, ale możemy też dodać do niego orzechy lub czekoladę. Wtedy najlepszy jest na bazie budyniu czekoladowego – zdradza pani Joanna. - Gotowanie dla innych i wymyślanie potraw sprawia mi ogromną radość – dodaje autorka. Pani Joasia poświęca się dla innych nie tylko kulinarnie. Jest prezesem Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży „Przystanek” w Rudzie Śląskiej. Pomaga innym i przekonuje innych, że warto pomagać. - Staramy się szerzyć ideę wolontariatu wśród młodzieży, jak również wśród organizacji, które swoje działanie mogą opierać na pracy wolontariuszy - dodaje. Od kilku lat „Przystanek” organizuje galę „Anioły wolontariatu”, podczas której wręczane są wyróżnienia za pracę na rzecz mieszkańców i bezinteresowną pomoc potrzebującym.

-  W marcu czekamy na przepisy na potrawy, które znajdą się na wielkanocnym stole. Przypomnijmy sobie czym gościła nas babcia podczas świątecznych spotkań, na jakie danie czekamy po wielkim poście – zachęca  Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Przepisy można przesyłać do końca miesiąca. Spośród nich wybierzemy smak marca, który trafi do kalendarza kulinarnego na 2018 rok – dodaje.

Konkurs „Rudzkie smaki – sezon IV” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Podsumowaniem poszczególnych edycji było wydawnictwo w postaci kalendarza kulinarnego. Powstały już trzy publikacje zawierające przepisy rudzian. W 2016 roku mieszkańcy proponowali dania z chleba, kapusty, kartofli, makaronu, czy na specjalne okazje, takie jak Święta czy Dzień Matki.

Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Rolada chałwowa

Składniki

Biszkopt:

1 szklanka cukru, cukier waniliowy

5 dużych jaj

1 szklanka mąki tortowej

Krem:

2 budynie waniliowe,

7 łyżek cukru, cukier waniliowy,

4 niepełne szklanki mleka 3,2%

600 ml śmietany kremówki 36%

3 opakowania po 500 gram chałwy

Przygotowanie:

Cukry i  jaja mieszamy mikserem w misce żaroodpornej  i ubijamy na parze (ok 6-8 min).  Miskę zdejmujemy z pary,  dodając powoli 1 szklankę mąki tortowej i mieszając mikserem na najniższych obrotach.  Ciasto przekładamy do prostokątnej wysokiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( termoobieg, 180 0C) na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie kroimy tak żeby powstały 2 prostokąty o wielkości blachy.

Krem:

3 niepełne szklanki mleka 3,2% wlewamy do garnka,  budynie rozpuszczamy  w szklance mleka, dodajemy cukier waniliowy i 7 dużych łyżek cukru. Masę budyniową łączymy z gotującym się mlekiem. Budyń najlepiej ugotować 1 dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem.  Ubijamy śmietanę kremówkę, łączymy z mocno schodzonym budyniem. Wcześniej należy usunąć kożuch z budyniu.

Na wystudzonych blatach biszkoptu rozkładamy krem, który posypujemy startą wcześniej na grubych oczkach schłodzoną chałwą (lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub czekoladą itd.), zwijamy biszkopt od krótszej strony w roladę,  obkładamy ją kremem i posypujemy chałwą lub orzechami itp. Powstałe 2 rolady wkładamy do lodówki, najlepiej podajemy je na drugi dzień.

SMACZNEGO!!!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter