Przez żołądek do serca

Biszkopt chałwowy zwycięzcą lutowej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis przesłała pani Joanna Golicz z Rudy Śląskiej. – Ten puszysty biszkopt z delikatnym kremem z pewnością oddaje stare powiedzenie przez żołądek do serca, które było tematem lutego w konkursie „Rudzkie Smaki” – mówi Michał Kaczmarczyk, kucharz, ambasador konkursu. Do końca marca można przesyłać przepisy na potrawy wielkanocne. Najlepsze propozycje mieszkańców, nadesłane w poszczególnych miesiącach, zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2018 rok. To już czwarta edycja konkursu.
Nasze babcie mówiły, że do serca mężczyzny można trafić przez żołądek. I sporo w tym prawdy, bo kto z nas nie marzy o tym, aby ktoś przygotował specjalnie dla nas pyszny posiłek. - To mój autorski przepis. Uważam, że krem chałwowy jest najsmaczniejszy, ale możemy też dodać do niego orzechy lub czekoladę. Wtedy najlepszy jest na bazie budyniu czekoladowego – zdradza pani Joanna. - Gotowanie dla innych i wymyślanie potraw sprawia mi ogromną radość – dodaje autorka. Pani Joasia poświęca się dla innych nie tylko kulinarnie. Jest prezesem Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży „Przystanek” w Rudzie Śląskiej. Pomaga innym i przekonuje innych, że warto pomagać. - Staramy się szerzyć ideę wolontariatu wśród młodzieży, jak również wśród organizacji, które swoje działanie mogą opierać na pracy wolontariuszy - dodaje. Od kilku lat „Przystanek” organizuje galę „Anioły wolontariatu”, podczas której wręczane są wyróżnienia za pracę na rzecz mieszkańców i bezinteresowną pomoc potrzebującym.
- W marcu czekamy na przepisy na potrawy, które znajdą się na wielkanocnym stole. Przypomnijmy sobie czym gościła nas babcia podczas świątecznych spotkań, na jakie danie czekamy po wielkim poście – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Przepisy można przesyłać do końca miesiąca. Spośród nich wybierzemy smak marca, który trafi do kalendarza kulinarnego na 2018 rok – dodaje.
Konkurs „Rudzkie smaki – sezon IV” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Podsumowaniem poszczególnych edycji było wydawnictwo w postaci kalendarza kulinarnego. Powstały już trzy publikacje zawierające przepisy rudzian. W 2016 roku mieszkańcy proponowali dania z chleba, kapusty, kartofli, makaronu, czy na specjalne okazje, takie jak Święta czy Dzień Matki.
Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Rolada chałwowa
Składniki
Biszkopt:
1 szklanka cukru, cukier waniliowy
5 dużych jaj
1 szklanka mąki tortowej
Krem:
2 budynie waniliowe,
7 łyżek cukru, cukier waniliowy,
4 niepełne szklanki mleka 3,2%
600 ml śmietany kremówki 36%
3 opakowania po 500 gram chałwy
Przygotowanie:
Cukry i jaja mieszamy mikserem w misce żaroodpornej i ubijamy na parze (ok 6-8 min). Miskę zdejmujemy z pary, dodając powoli 1 szklankę mąki tortowej i mieszając mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do prostokątnej wysokiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( termoobieg, 180 0C) na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie kroimy tak żeby powstały 2 prostokąty o wielkości blachy.
Krem:
3 niepełne szklanki mleka 3,2% wlewamy do garnka, budynie rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy cukier waniliowy i 7 dużych łyżek cukru. Masę budyniową łączymy z gotującym się mlekiem. Budyń najlepiej ugotować 1 dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Ubijamy śmietanę kremówkę, łączymy z mocno schodzonym budyniem. Wcześniej należy usunąć kożuch z budyniu.
Na wystudzonych blatach biszkoptu rozkładamy krem, który posypujemy startą wcześniej na grubych oczkach schłodzoną chałwą (lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub czekoladą itd.), zwijamy biszkopt od krótszej strony w roladę, obkładamy ją kremem i posypujemy chałwą lub orzechami itp. Powstałe 2 rolady wkładamy do lodówki, najlepiej podajemy je na drugi dzień.
SMACZNEGO!!!