Piekarok w Dzień Dobry TVN

Telewizja TVN gościła w Rudzie Śląskiej, gdzie nagrywała materiał dotyczący wypieku zdrowego, naturalnego chleba. Bohaterem filmu, którego emisja planowana jest na najbliższy poniedziałek w programie „Dzień Dobry TVN” jest jedyny w Polsce czynny piekarok i chleb rudzianin.
Zdjęcia do filmu kręcone były na zabytkowym osiedlu przy ul. Staszica, w tradycyjnej śląskiej kuchni, którą udostępniło do nagrania Muzeum Miejskie w Rudzie Śląskiej oraz przy piekaroku. Zachęcamy do obejrzenia filmu o tradycyjnym pieczeniu chleba w Rudzie Śląskiej. Film zostanie wyemitowany w poniedziałkowym programie „Dzień Dobry TVN”, pomiędzy godz. 8:00 - 11:00.
Bohaterem filmu jest jedyny w Polsce czynny piekarok, który znajduje się przy ul. Bujoczka 24 w Rudzie Śląskiej. Znany kucharz - Piotr Kucharski przyjeżdża do Rudy Śląskiej, żeby nauczyć się wypieku dobrego, zdrowego chleba. Rudzki mistrz piekarski – Mirek zdradza Piotrowi i jednocześnie widzom przepis na rudzianina. Rudzianin to pszenno- żytni chleb z ziarnami na naturalnym zakwasie, z dodatkiem słonecznika, łamanego żyta i słodu żytniego. Nie zawiera żadnych konserwantów.