Metrowiec i egzotyczny dorsz smakami wakacji
Przekładane kremem ciasto oraz dorsz w sezamie przepisami wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”. Receptury nadesłały Teresa Chlubek oraz Agnieszka Gross. Z kolei hasłem września są jabłka i gruszki. Do końca miesiąca można podzielić się swoimi pomysłami na dania z wykorzystaniem tych owoców.
Na lipiec proponujemy metrowca - dwukolorowe ciasto, przekładane masą budyniową. Łagodne w smaku, a przede wszystkim, jak sama nazwa wskazuje, to duża porcja, która wystarczy dla gości podczas letnich pikników. Można je podawać polane sosami z owoców sezonowych lub adwokatem.
Z kolei ryba pieczona w panierce z sezamem z dodatkiem risotto na mleku kokosowym i sałatką z ogórka to propozycja letniego, lekkiego obiadu. Takie składniki jak mleko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir czy sezam nadają potrawie egzotycznego smaku i wyglądu. - Pomysł na danie zrodził się z nostalgii za egzotycznymi smakami z wakacyjnych wyjazdów. Połączenie podstawowych składników z dodatkami charakterystycznymi dla kuchni azjatyckiej zaowocowało przepisem, który stał się jednym z ulubionych w naszym rodzinnym menu – mówi Agnieszka Gross, autorka przepisu.
- Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Do końca września można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania z wykorzystaniem jabłek lub gruszek. – To najpopularniejsze owoce w Polsce, a do tego istnieje wiele odmian.
Z pewnością w menu każdego domu znajdzie się przepis z wykorzystaniem jabłek czy gruszek i to nie tylko na słodko – mówi Iwona Małyska. Receptury można wysłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki” do 30 września br.
Metrowiec
Ciasto:
1 szklanka cukru
4 żółtka
10 łyżek wody
10 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, olej i dalej mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z ubitymi białkami. Ciasto dzielimy na 2 połowy i do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Ciasta przekładamy do foremek keksowych (o długości ok. 30 cm) wysmarowanych masłem i posypanych mąką. Pieczemy ok. 40min. w temperaturze 180°C.
Krem:
3 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
2 szklanki mleka z cukrem i cukrami waniliowymi zagotowujemy. Kaszkę rozprowadzamy w pozostałym mleku i dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękkie masło mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy po jednej łyżce zimną kaszkę.
Polewa czekoladowa:
150 g masła
75 g kakao
180 g cukru pudru
5 - 6 łyżek mleka
Masło roztapiamy, dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Mieszamy, ale nie gotujemy. Ciemne i jasne ciasto kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Smarujemy je kremem maślanym i łączymy na przemian: raz jasna, raz ciemna. Jeśli pozostało jeszcze trochę masy, możemy posmarować całe ciasto. Wstawiamy je do lodówki, aby krem stwardniał. W tym czasie przygotowujemy polewę. Polewamy całe ciasto i wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto kroimy nożem na ukos.
Dorsz w sezamowej panierce z kokosowym ryżem i tajskimi ogórkami
Składniki:
filety z dorsza – ok. 40 dag
jajko
bułka tarta – 4 łyżki
sezam – 4 łyżki
sól
ryż sypki
mleczko kokosowe – puszka 400 ml
kolendra świeża
papryczki chili – 2 sztuki
ogórek zielony
koperek - pęczek
limonka
trawa cytrynowa – 1 świeża łodyga
imbir – kłącze
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego, odmierzoną puszkę wrzącej wody i odmierzoną puszkę sypkiego ryżu. Solimy i gotujemy pod przykryciem często mieszając do miękkości według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę i papryczki chili.
Zielone ogórki szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy drobno pokrojony koperek, starty na tarce imbir, pociętą w plasterki trawę cytrynową i sól. Mieszamy razem i wszystko obficie polewamy sokiem z limonki.
Filety z dorsza solimy i maczamy w rozkłóconym jajku, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Usmażoną rybę tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego!