Header decorative image
Kir Żałobny

Kwietniowy przekładaniec

Kwietniowy przekładaniec

Zielona jak wiosna i przeplatana jak kwiecień lasagne Anny Król smakiem miesiąca w konkursie Rudzkie Smaki. Majowym hasłem zabawy jest z kolei kawowy przysmak. Propozycje na słodkości z tym aromatycznym składnikiem można przesyłać do końca miesiąca.  Jarska lasagne ze szpinakiem i pieczarkami to propozycja kwietniowego przekładańca. - Jeżeli lubimy dużo farszu, możemy przygotować więcej składników. Ja dodaję jeszcze paprykę lub plasterki ogórka konserwowego – mówi autorka przepisu. Ciasto makaronowe można przygotować samemu lub użyć gotowych płatów do lasagni. Wówczas należy je przed użyciem ugotować.

Z kolei hasłem maja jest kawowy przysmak, czyli deser lub ciasto z wykorzystaniem kawy. – Pozostajemy w temacie kawy po konkursie na nazwę i projekt etykiety nowej oferty wireckiej palarni kawy. To nie tylko aromatyczny napój przygotowywany na wiele sposobów, ale także  podstawowy składnik deserów, ciast i ciasteczek -  mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Jak zwykle do końca miesiąca czekamy na kulinarne pomysły mieszkańców – dodaje.  Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej. - Laureat majowej edycji dodatkowo otrzyma opakowanie nowego lokalnego produktu – „Rudej kawki”, która  jeszcze w maju znajdzie się w ofercie wireckiej palarni kawy  – zachęca do udziału w konkursie Iwona Małyska.

Lasagne  ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 30 dkg mąki pszennej lub razowej

Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy, żeby płaty miały ok. 2 mm wysokości. Następnie kroimy je na ok. 10 cm kawałki, odstawiamy i przygotowujemy farsz.

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie szpinaku baby (400 - 500 g) lub pół kilo szpinaku, który najpierw należy dokładnie umyć i sparzyć, a następnie pokroić na centymetrowe kawałki
  • ¼ szklanki mleka 3,2 %
  • ½ kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 150 g gęstej śmietanki w kubku 12% lub 18%
  • ¼ kostki masła
  • 1 duża papryka,
  • ser żółty

Szpinak smażymy na maśle przez ok. 2-3 minuty. Dodajemy ¼ szklanki mleka, wbijamy 2 jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Cebulę smażymy na maśle, dodajemy pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Według uznania można je odrobinę zblendować.

Płaty ciasta gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i rozkładamy na dużym talerzu do ostygnięcia. Blachę (40x40) lub naczynie żaroodporne cienko smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę płatów ciasta. Smarujemy je śmietaną. Następnie układamy warstwę przygotowanego szpinaku i kolejną część płatów. Tę warstwę ciasta również smarujemy śmietaną, po czym nakładamy pieczarki, na które znowu kładziemy płaty ciasta i smarujemy śmietaną. Na koniec można ułożyć warstwę z kawałków żółtego sera, dodać paprykę pokrojoną w paski lub plasterki ogórka konserwowego. Przekładańca wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min i pieczemy w 180 st.

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter