Header decorative image
Kir Żałobny

Jesienne kartacze

Jesienne kartacze

Jeszcze tylko do końca listopada można przesyłać przepisy w ramach szóstej edycji konkursu „Rudzkie smaki”. Jego podsumowaniem, podobnie jak w latach poprzednich, będzie kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Smakiem  października zostały  kartacze z grzybami, na które przepis podała Barbara Podgórska. Smak listopada zostanie wybrany z propozycji na danie z gęsiną, a smak grudnia będzie potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.

Na jesienne obiady Barbara Podgórska proponuje kartacze z grzybami i kapustą. Kartacze to danie polskiej kuchni kresowej, jednak ciasto na nie przygotowujemy podobnie jak na kluski śląskie. Zazwyczaj faszerowane są mięsem mielonym i okraszone skwarkami. Pani Barbara Podgórska zaproponowała farsz z kapusty i leśnych grzybów. – To bardzo dobre i sycące danie. Pracochłonne, ale warte przygotowania – mówi autorka przepisu. – Do farszu wykorzystuję grzyby leśne z kapustą kiszoną – dodaje.

Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem. Do końca listopada można przesyłać przepisy na dania z gęsiną i przysmaki na wigilijny stół. – Smak listopada i smak grudnia chcemy wybrać jeszcze w tym miesiącu, tak aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed nowym rokiem - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM. - Będzie to już szósty kalendarz kulinarny z potrawami mieszkańców naszego regionu - dodaje.

Przepisy do listopadowej i grudniowej edycji wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Podsumowaniem każdej edycji konkursu jest kalendarz kulinarny z przepisami nadesłanymi przez laureatów poszczególnych miesięcy. Ponadto co miesiąc każdy zwycięzca otrzymuje nagrodę. W tym roku jest to ciekawa publikacja wydana przez Urząd Marszałkowski: „Śląskie od kuchni”.

Kartacze z grzybami
Ciasto ziemniaczane:
1 kg  ugotowanych, mącznych ziemniaków
1,5 kg surowych, mącznych ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajo kurze
sól, pieprz czarny mielony
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej z marchewką
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
250 g obgotowanych, pokrojonych w małą kostkę grzybów leśnych
garść grzybów suszonych
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie:
Farsz: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do wystudzenia, drobno siekamy. Kapustę odciskamy, siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy posiekane, suszone ale wcześniej namoczone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 1,5 godz. Następnie odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, smażymy  na maśle, dodajemy  obgotowane grzyby, smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowaną kapustę bez liści laurowych i ziela angielskiego, doprawiamy solą i mielonym pieprzem, smażymy przez chwilę mieszając.

Ciasto: Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub za pomocą maszynki. Osączamy, umieszczamy na gazie nad miską, pozostawiamy na 10 minut (powstałego płynu nie wylewamy - wytworzy się skrobia).  Ziemniaki łączymy razem, dodajemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, która powstała z tartych ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zagniatamy ciasto jak na kluski śląskie i dzielimy je na około 20 niedużych kawałków. Każdy rozpłaszczamy
w dłoni, nakładamy  pokaźną ilość farszu i sklejamy dokładnie brzegi kartacza, nadając mu wrzecionowaty kształt.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Kartacze gotujemy partiami (po 3-4 sztuki) przez około 10 minut od wypłynięcia.
Podajemy okraszone skwarkami z cebulą.

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter