Header decorative image
Kir Żałobny

„Dziad bakaliowy” smakiem marca

„Dziad bakaliowy” smakiem marca

Puszysty „dziad bakaliowy” nagrodzony w konkursie „Rudzkie Smaki”. Nadesłany przez Marię Małyska przepis został smakiem marca. – To bardzo proste do wykonania ciasto drożdżowe z mnóstwem bakalii – zdradza autorka receptury. Kwiecień to czas nadsyłania przepisów na potrawy z kartofli. Receptury laureatów poszczególnych miesięcy zostaną zebrane w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok.

„Dziad bakaliowy” pani Marii to właściwie pulchna baba drożdżowa. - Trzeba mu poświęcić trochę czasu, ale wart jest czekania. Podstawą jego przygotowania jest dokładne wyrobienie ciasta drożdżowego i cierpliwość przy jego wyrastaniu – wyjaśnia Maria Małyska. - Kiedyś kołocze i ciasta drożdżowe wypiekano w tradycyjnych piecach chlebowych zwanych piekarokami i to tylko od święta: na wesela, barbórki, czy odpusty.  Dzisiaj możemy pozwolić sobie na ten słodki luksus do popołudniowej kawy czy herbaty. Własnoręcznie przygotowany z pewnością znajdzie uznanie domowników – podkreśla mistrz kuchni Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu.

W kwietniu rudzki magistrat czeka na przepisy na potrawy z kartofli. -  Kartofle cały czas jeszcze stanowią podstawę dań obiadowych na Śląsku. Można je podawać na wiele sposobów, nie tylko jako gotowany dodatek do mięs czy ryb. Najbardziej ulubioną, nie tylko przez dzieci, potrawą z ziemniaków są frytki. Ale też nie zapominajmy o plackach ziemniaczanych, kluskach i bratkartoflach. Chyba żaden ze Ślązaków nie pogardzi gotowanymi czy pieczonymi kartoflami z „maślonką” – mówi Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu.

Receptury na kartoflane potrawy wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). W 2016 roku preferowane są przepisy na typowo śląskie potrawy i stare receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie.

„Rudzkie Smaki” - pod tą nazwą kryją się tradycyjne śląskie potrawy, ich modyfikacje oraz zupełnie nowe dania, do których inspiracje pochodzą z różnych kuchni świata. - W wielu rudzkich domach w dalszym ciągu króluje śląska kuchnia – mówi rudzki kucharz, Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu. – Pomimo tego nigdy nie zjemy dwóch takich samych rolad, „panczkrautu”, „krepli” czy makówek, bo każdy przygotowuje je według receptury babci lub w wersji urozmaiconej przez siebie. Coraz chętniej łączymy też tradycyjne przepisy z kuchnią światową, dzięki czemu otrzymujemy ciekawe kulinarne wariacje – zauważa.

Dziad bakaliowy
Składniki:
0,5 kg mąki,
50 g świeżych drożdży,
szklanka ciepłego mleka,
100 g cukru,
4 jajka,
150 g rozpuszczonego masła,
bakalie według uznania: orzechy włoskie, laskowe, migdały, suszone figi, suszone morele, skórka pomarańczowa, rodzynki,
szczypta soli,
sok z połówki cytryny,
3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do misy, dodać sól,  jajka i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać  gładkie ciasto dodają stopniowo ostudzone masło. Można wyrabiać ręcznie lub  mikserem z hakiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. Ponownie wyrobić dodając bakalie. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą okrągłej formy z noskiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Piec 50 minut w temp. 160oC. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, polać wystudzonego dziada.

Smacznego

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter