Header decorative image
Kir Żałobny

II Rudzkie Dożynki

II Rudzkie Dożynki

Działkowcy z rudzkich ogrodów będą dziękować za plony podczas miejskich dożynek. Wydarzenie odbędzie się w niedzielę 1 września br. Rozpocznie się ono o godz. 14:00 uroczystą mszą św. w kościele pw. św. Wawrzyńca i św. Antoniego. Następnie sprzed świątyni korowód dożynkowy przejdzie na tereny targowe w dzielnicy Wirek, gdzie o 15.30 odbędzie się uroczyste otwarcie imprezy.

W uroczystym przemarszu ulicami: P. Ździebkowskiej, Katowicką, J. Dąbrowskiego i H. Sienkiewicza weźmie udział m.in. Orkiestra Dęta KWK Halemba pod dyrekcją Piotra Szczygioła, Ochotnicza Straż Pożarna, przedstawiciele ogrodów działkowych, rolnicy i władze miasta. Głównym punktem imprezy będzie wybór najpiękniejszej wystawy plonów. - Przez lata ogrody działkowe zmieniły swoje oblicze. Dziś w ogródkach dominują krzewy ozdobne, iglaki i kwiaty, a działki służą do rekreacji. Ale jest jeszcze wielu działkowców, którzy wiosną sieją, a latem i jesienią zbierają plony – mówi prezydent miasta Grażyna Dziedzic. – Z pewnością rudzcy ogrodnicy będą mieli się czym pochwalić – dodaje.

- Dożynki to wspaniała promocja działkowców, których w naszym mieście jest sporo. To też promocja aktywnego stylu życia i zdrowego odżywiania. Wielu z nich systematycznie pracuje na swoich ogródkach, by później zbierać plony – mówi Sławomir Barwiak, prezes ROD Irys. – Od kilku lat, co nas bardzo cieszy, obserwujemy zainteresowanie młodych ludzi kupnem działki i pracą w ogrodzie. Wychowują tutaj swoje dzieci, uczą je szacunku do przyrody, uprawiania warzyw i roślin – mówi Józef Nawój, kierownik Delegatury Rejonowej PZD w Rudzie Śląskiej. Jak zapewniają przedstawiciele działkowców plony w tym roku będą. – Robimy z nich przetwory, ciasta, dzielimy się z rodziną i znajomymi. To są zdrowe produkty, uprawiane bez użycia środków chemicznych – zapewnia prezes Barwiak.

Na rudzkich dożynkach będzie można skosztować chleba i kołocza, który zasponsorują lokalni rzemieślnicy: piekarnia-cukiernia „Jakubiec”, piekarnia „Poloczek” oraz piekarnia „Gerlach”. Z kolei „tuste” do smarowania chleba zapewni Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej.

Podczas imprezy wystąpią znani śląscy wykonawcy: Sandra i Joachim Koj, Janina Libera, Leszek i Monika Filec oraz Wesoły Masorz i Przyjaciele.


W Rudzie Śląskiej znajduje się 26 Rodzinnych Ogrodów Działkowych, które zrzeszają prawie 5000 działkowców. Ponadto około 2000 osób dzierżawi ogródki od miasta. - Bez kawałka ziemi w centrum miasta wielu mieszkańców nie wyobraża sobie życia. Ogródek to ich pasja i sposób na spędzanie wolnego czasu. Tu odpoczywają w gronie rodziny czy znajomych – zauważa wiceprezydent Anna Krzysteczko. Ponadto w mieście prowadzi działalność 122 rolników, którzy uprawiają ponad 372 hektary ziemi.

Dożynki - zwane także obżynkami, okrężnym lub ograbkiem - to święto zebranych plonów. Z dawien dawna jest ono okazją do dziękczynienia Bogu za pomyślne zbiory, do radości, zabawy po ciężkiej pracy. Symbolem dożynek obok wieńca jest również chleb. W kulturze ludowej chleb to nie tylko symbol pożywienia, ale także dostatku i pomyślności. Szacunek dla chleba jest do dziś nieodłącznym elementem naszego dziedzictwa kulturowego. Chleb – owoc ziemi oraz pracy rąk ludzkich jest symbolem życia, radości, sytości, szczęścia. Symbolizuje dom rodzinny, w którym ojciec lub matka dzielą chleb między domowników. Wspólnie spożywany chleb jest znakiem gościnności, przyjaźni, wspólnoty.

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter