Header decorative image
Kir Żałobny

Chrupiący „Rudzianin”

Chrupiący „Rudzianin”

Chleb „Rudzianin” – to nowy pomysł Rudy Śląskiej na promocję miasta. W wybranych  piekarniach można już zakupić pieczywo, wypiekane według specjalnej receptury, opracowanej na potrzeby kampanii. Jej autorem jest znana w Rudzie Śląskiej piekarnia „Jakubiec”. Pierwszy ogólnopolski „debiut” wypieki z Rudy Śląskiej – rudzkie precle – miały podczas tegorocznego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. – Mam nadzieję, że pieczywo z logo miasta – charakterystyczną rudzką „R-ką” – na stałe zagości na naszych stołach. Rudzianie będą mogli też się nim zajadać podczas miejskich imprez – podkreśla wiceprezydent Rudy Śląskiej Michał Pierończyk.

Od  2005 roku Ruda Śląska ma swój firmowy znak – logo popularnie zwane „erką”. Umieszczana na materiałach promocyjnych, plakatach, czy banerach jest swoistym identyfikatorem miasta. - Logo wpisuje się we wszystkie działania promocyjne, które są prowadzone przez miasto – mówi Renata Młynarczuk, naczelnik Wydziału komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Trzeba mieć dużą fantazję, żeby miejskie logo wykorzystać również w produkcji pieczywa, ale właścicielom piekarni „Jakubiec” tej fantazji nie brakuje. Myślę, że logo na dobrym chlebie to będzie dobra promocja Rudy Śląskiej i lokalnych produktów – podkreśla.

Na wyjątkowe okazje produkujemy rudzkie precle, które rozdajemy podczas organizowanych w mieście wydarzeń. Byliśmy z nimi  m.in. na Festiwalu Wspomnień, Industriadzie, Dniach Rudy Śląskiej. Nasze precle pojechały również do Warszawy na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy – wymienia Marek Jakubiec, właściciel piekarni. – Odebraliśmy wiele pozytywnych sygnałów dotyczących precla z rudzką „erką”, więc postanowiliśmy stworzyć kolejny produkt, który będzie symbolizował nasze miasto. Mam nadzieję, że wszystkim będzie się mile kojarzył z Rudą Śląską – mówi. Nowy „Rudzianin” to chleb pszenno-żytni na naturalnym zakwasie z dodatkiem słonecznika, łamanego żyta i słodu żytniego. Produkt nie zawiera żadnych konserwantów.

Piekarnia Jakubiec funkcjonuje od 1991 i od początku istnienia związana jest z Rudą Śląską. – Firma państwa Jakubiec jest doskonałym przykładem zaangażowania społecznego – podkreśla Michał Pierończyk. – Zawsze możemy liczyć na wsparcie organizowanych przez nas imprez, co przynosi korzyści obu stronom. Zależy nam, żeby rudzkie, lokalne produkty były promowane i znane szerokiemu gronu odbiorców, tym bardziej że są na bardzo wysokim poziomie. Dlatego zachęcam mieszkańców Rudy Śląskiej i nie tylko do delektowania się „Rudzianinem” – mówi wiceprezydent.

Rudzianina można kupić m.in. w głównej siedzibie piekarni na ulicy Piastowskiej 6 w Rudzie Śląskiej – Rudzie. Adresy pozostałych punktów sprzedaży znajdują się na stronie: http://jakubiec-rsl.pl.

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter