Header decorative image
Kir Żałobny

Buchty Adama

Buchty Adama

Przepis na pieczone buchty zdradza specjalnie dla „Rudzkich smaków” pochodzący z Rudy Śląskiej Adam Jop. Kucharz jest zwycięzcą Mistrzostw Śląska w przygotowaniu Deseru na Talerzu oraz jurorem konkursów kulinarnych. Jego danie będzie smakiem lipca w kalendarzu kulinarnym na 2017 rok, który wyda rudzki magistrat. Tymczasem do końca sierpnia można przesyłać przepisy na smak wakacji. Najciekawszy z nich zostanie również opublikowany we wspominanym  kalendarzu.

- Myślę, że to świetna alternatywa dla zwykłych bucht na parze. Forma zamkniętej kanapki z ulubionym składnikiem pozwala na zjedzenie jej na wiele sposobów. Nadzienie to już tylko nasza fantazja. Możemy użyć powideł, budyniu, świeżych owoców, a dla dzieci można przygotować bułeczki z ich ulubioną nutellą – proponuje autor przepisu Adam Jop.

Popularne w całej Polsce, na Śląsku nazywane buchtami, kluski na parze podawane są zazwyczaj na słodko, polane masłem i posypane cukrem. W bogatszej wersji mają nadzienie zależne od upodobań i dostępnych owoców sezonowych. Dla wielu danie to jest wspomnieniem smaków dzieciństwa.

Adam Jop sztuki kulinarnej uczył się od najmłodszych lat od babci i mamy. – Moim ulubionym miejscem w domu była kuchnia, gdzie podpatrywałem i pomagałem w przygotowywaniu posiłków – mówi. Obecnie pracuje w jednej z poznańskich restauracji. Sprowadziły go tu studia Hotelarsko-Gastronomiczne. Swoją wiedzę poszerzał też uczestnicząc w szkoleniach u znanych szefów kuchni. Był uczestnikiem wielu konkursów kulinarnych, w tym finału Kulinarnego Pucharu Polski oraz zwycięzcą pierwszej edycji Mistrzostw Śląska w serwowaniu Deseru na Talerzu. Zasiadał w jury Mistrzostw Śląska Cukierników.

Wakacje to czas podróży, odkrywania nowych miejsc, ale też smaków. – Podobnie jak w ubiegłorocznej edycji zachęcam do przywiezienia z wakacji pamiątek w postaci przepisów i podzielenia się nimi w konkursie „Rudzkie Smaki”. Na kulinarne wspomnienia z wakacji czekamy do końca sierpnia – zachęca Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Mogą to być zarówno egzotyczne smaki z dalekich podróży, jak i te z wakacji na działce – podpowiada. Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl (w temacie „Rudzkie Smaki”), lub adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.

Konkurs „Rudzkie Smaki” jest kontynuacją zabawy, która w Rudzie Śląskiej trwa od 2014 roku. Obecnie startuje już jej III sezon. Przez cały rok rudzianie przesyłają przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostaje „smakiem miesiąca” i trafia na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymuje nagrodę. W 2016 roku preferowane są przepisy na typowo śląskie potrawy i stare receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Buchty Adama

Składniki:
500 g mąki pszennej,
20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych,
300 ml mleka,
60g roztopionego masła,
1 małe jajko,
2,5 łyżki cukru,
1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn. Mieszamy drożdże z 1 łyżką cukru, dodajemy 4 łyżki letniego mleka. Dokładnie mieszamy dodając stopniowo 3 łyżki mąki, aż masa będzie gładka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-25 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę mieszamy z rozczynem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy dodając pod koniec roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być  miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy w dłoni, na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy. Układamy blisko siebie na blaszce (powinny się stykać). Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20 minut. Przed samym pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter