Brzoskwiniowiec
Brzoskwiniowiec smakiem marca w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis nadesłała Maria Skupin z Rudy Śląskiej. - To sprawdzona receptura, którą dostałam od mojej siostry. Ciasto jest przysmakiem całej naszej rodziny – mówi laureatka. Do końca kwietnia do rudzkiego magistratu można przesyłać propozycje na wiosenne, lekkie dania. Podsumowaniem tej edycji konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny z przepisami laureatów poszczególnych miesięcy.
- Ciasto jest orzeźwiające dzięki masie brzoskwiniowej, a lekkości dodaje mu biszkoptowy spód - mówi pani Maria. - Wierzch ciasta przykrywa moja ulubiona warstwa kokosowa, ale może to też być masa migdałowa – dodaje.
Z kolei hasłem kwietnia w VI edycji konkursu „Rudzkie smaki” jest „wiosna na talerzu”. - Czekamy na przepisy na lekkie dania, z wykorzystaniem nowalijek. Po zimowym czasie nasz organizm jest spragniony witamin, zawartych w naturalnych, świeżych produktach – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Z rzodkiewek, sałaty czy szczypiorku możemy wyczarować kolorowe, a przede wszystkim zdrowe sałatki czy przekąski - dodaje. Najciekawszy przepis zostanie wybrany „smakiem kwietnia”, a jego autor otrzyma nagrodę. Ponadto przepis znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok.
Receptury wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu.
Brzoskwiniowiec
Biszkopt:
4 jajka, 4 łyżki ciepłej wody
160 g cukru, 1 paczka cukru waniliowego,
80 g mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i wodą. Osobno ubijamy białka. Delikatnie mieszając do żółtek dodajemy białka na przemian z 2 rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy około 15-20 minut w temp. 1800C.
Masa brzoskwiniowa:
2 budynie waniliowe,
puszka brzoskwiń, woda.
Budynie waniliowe gotujemy w ¾ litra soku z brzoskwiń z wodą. Brzoskwinie kroimy w kostkę i przekładamy do budyniu. Letnią masę wykładamy na ciepły biszkopt.
Masa kokosowa:
200 g cukru,
200 g kokosu,
200 g margaryny,
3 jajka.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, łączymy z cukrem i kokosem, chwilę smażymy. Jak masa przestygnie, wbijamy 3 całe jajka, mieszamy. Masę rozprowadzamy na warstwie brzoskwiniowej ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor ustawiając grzałkę górną.
Smacznego!