Header decorative image
Kir Żałobny

Babka advokatowa smakiem kwietnia

zdjęcie babki marmurkowej - ciasto wyłożone na desce, udekorowane lukrem

Babka z dodatkiem advokatu to propozycja Krystyny Czai na wiosenne spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Przepis na ten wypiek został Smakiem Kwietnia w konkursie Rudzkie Smaki. - To wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto zachwyca smakiem i delikatną strukturą, a dodatek ajerkoniaku nadaje mu niepowtarzalny aromat – zachęca do wypróbowania przepisu jego autorka. Z kolei do końca maja do rudzkiego magistratu można przesyłać propozycje na pasty do kanapek.

Przepis na babkę można zmodyfikować według własnych smaków. - Dodając kakao do połowy ciasta, można łatwo stworzyć marmurkowy wzór, który dodatkowo uatrakcyjni wypiek wizualnie i smakowo. Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać lekkim lukrem, co dodatkowo podkreśli jej smak – proponuje autorka przepisu.

Do końca maja br. można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na pasty kanapkowe. - To doskonały sposób na smaczne i zdrowe śniadanie, szybki lunch lub przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Są proste w przygotowaniu, dają ogromne możliwości eksperymentowania ze smakami i składnikami, a przy tym mogą być prawdziwym popisem kulinarnych umiejętności – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2025 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta Ruda Śląska - zachęca do udziału w konkursie Iwona Małyska.

Babka advokatowa

Składniki:

5 jajek

25 dkg cukru

2 torebki cukru waniliowego

1 szklanka oleju

1 szklanka advokatu

12 dkg mąki pszennej

12 dkg mąki ziemniaczanej

mała torebka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli wlewamy olej, następnie advokat, ciągle ubijając. Dwa rodzaje mąki łączymy, dodajemy proszek do pieczenia.  Dodajemy do ubitej masy. Do połowy ciasta można dodać 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy do keksówek i  pieczemy w temperaturze 175°ok. 1 godz.

Smacznego :)

 

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter