Babka advokatowa smakiem kwietnia

Babka z dodatkiem advokatu to propozycja Krystyny Czai na wiosenne spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Przepis na ten wypiek został Smakiem Kwietnia w konkursie Rudzkie Smaki. - To wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto zachwyca smakiem i delikatną strukturą, a dodatek ajerkoniaku nadaje mu niepowtarzalny aromat – zachęca do wypróbowania przepisu jego autorka. Z kolei do końca maja do rudzkiego magistratu można przesyłać propozycje na pasty do kanapek.
Przepis na babkę można zmodyfikować według własnych smaków. - Dodając kakao do połowy ciasta, można łatwo stworzyć marmurkowy wzór, który dodatkowo uatrakcyjni wypiek wizualnie i smakowo. Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać lekkim lukrem, co dodatkowo podkreśli jej smak – proponuje autorka przepisu.
Do końca maja br. można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na pasty kanapkowe. - To doskonały sposób na smaczne i zdrowe śniadanie, szybki lunch lub przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Są proste w przygotowaniu, dają ogromne możliwości eksperymentowania ze smakami i składnikami, a przy tym mogą być prawdziwym popisem kulinarnych umiejętności – mówi Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2025 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta Ruda Śląska - zachęca do udziału w konkursie Iwona Małyska.
Babka advokatowa
Składniki:
5 jajek
25 dkg cukru
2 torebki cukru waniliowego
1 szklanka oleju
1 szklanka advokatu
12 dkg mąki pszennej
12 dkg mąki ziemniaczanej
mała torebka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli wlewamy olej, następnie advokat, ciągle ubijając. Dwa rodzaje mąki łączymy, dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy do ubitej masy. Do połowy ciasta można dodać 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy do keksówek i pieczemy w temperaturze 175°ok. 1 godz.
Smacznego :)