Dostępność

RUDA Śląska

miasto otwartych możliwości
Ruda Śląska w obiektywie

Trwa konkurs na najlepsze „Rudzkie smaki”! Te tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, te babcine i mamusine, ale też oryginalne własne przepisy i receptury na potrawy i dania rudzkiej kuchni, które warte są przypomnienia i upublicznienia. Najciekawsze znajdą się na stronie internetowej miasta, powstanie też książka kulinarna „Rudzkie smaki”.

- Tych, dla których gotowanie to pasja jak i tych, którzy przygotowywanie posiłków traktują jak codzienny  obowiązek zapraszamy do udziału w konkursie „Rudzkie smaki” i do przesyłania swoich przepisów na tradycyjne i nowoczesne śląskie potrawy - zachęca  Renata Młynarczuk, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Ambasadorem konkursu jest rudzianin Michał Kaczmarczyk - jeden z najlepszych mistrzów kulinarnych kraju:

Kuchnia polska, a zwłaszcza śląska związana jest  ściśle z historią regionu. Zmiana granic kraju oraz wpływy kulturowe krajów ościennych niewątpliwie silnie oddziaływały na naszą tradycję kulinarną.  Na Śląsku przejęliśmy wiele z przepisów kuchni niemieckiej, austriackiej oraz czeskiej co sprawiło,  iż jest ona kuchnią zróżnicowaną, a każde większe miasto regionu może pochwalić się swoimi charakterystycznymi recepturami.

Dzisiaj warto sięgać po przepisy ukryte w sfatygowanych babcinych brulionach i próbować, smakować, eksperymentować.  Przy nieograniczonej dostępności produktów oraz pomocy techniki można wcielać w życie nowe pomysły na tradycyjne potrawy, pokazywać je w nieco odmienny, bardziej nowoczesny sposób. Tworzyć dania łączące stare smaki z wymogami nowoczesnego żywienia.

Zapraszam do wspólnego eksperymentowania i odkrywania tradycji „na nowo”, bo przecież i przez jedzenie można poznawać świat!

RUDZKIE SMAKI SEZON III
RUDZKIE SMAKI SEZON IV






strategia

Śląsko godka

  • hołda - wysypisko w pobliżu kopalń, hut i zakładów przetwórczych
  1. web developer: Artur Kępa