Kir Żałobny

Smak lutego

Nadziewany filet z kurczaka w cieście francuskim. Poleca pani Anna Czaja!

Składniki:

5 pojedynczych piersi z kurczaka
2 opakowania ciasta  francuskiego
 
Farsz:
 
- 1 niecały mały słoiczek suszonych pomidorów
- 2 duże pieczarki
- 1/2 opakowania serka Bieluch
- 5 dkg sera żółtego ( ja miałam Radamer)
- duża łyżka posiekanej pietruszki zielonej (ja dałam suszoną bo nie miałam świeżej)
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- sól
- 1 duży ząbek czosnku
 
Przygotowanie farszu:
 
Pomidory i pieczarki drobno siekamy. Na patelnie wlewamy olej z pomidorków. Razem podsmażamy, dodając przyprawy i sprasowany czosnek, zdejmujemy z ognia. Do ostudzonych warzyw dodajemy 1/2 opakowania Bielucha i posiekany drobno żółty ser. Wszystko mieszamy.   Następnie w oczyszczonych filetach robimy kieszonki, uważając ,żeby nie rozerwać mięsa.
 
Nadziewamy kurczaka i spinamy wykałaczkami,żeby farsz nie uciekł, i smażymy z obydwu stron na oleju z pomidorków.  Po  usmażeniu studzimy, wkładamy do lodówki.
 
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy odpowiednie "foremki" ( spód wielkości porcji fileta). U góry "przykrywamy" paskami, tak ,żeby były otworki, pozwalające wodzie odparować.Smarujemy jajkiem i wkładamy "paczuszki do piekarnika na ok 20 -30 minut ( temp. ok 180  stopni). Kurczaka można podawać z dzikim ryżem ,zjeść "samego" lub z jakimi dodatkami lubicie. Jest soczysty, aromatyczny.

Więcej przepisów pani Ani można znaleźć tutaj.
 

 

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter