Header decorative image
Kir Żałobny

Pleśniak do jesiennej kawy

Pleśniak do jesiennej kawy

Pleśniak smakiem września w konkursie kulinarnym rudzkiego magistratu. Hasłem październikowej odsłony „Rudzkich Smaków” są grzyby leśne. Pomysły na danie lub przetwory z tych skarbów lasu można przesyłać do końca miesiąca.

Pleśniak, czasem zwany skubańcem, to popularne ciasto, które można przygotować na kilka sposobów. Jego bazą są dwa rodzaje ciast kruchych: jasne i ciemne oraz  beza. Pozostałe składniki można komponować według własnego uznania. Można dodać dżem z czarnej porzeczki, wiśniowy, śliwkowy lub powidła śliwkowe oraz inne dodatki. Przepisem na swoją wersję pleśniaka, podzieliła się pani Anna Duszyńska. Autorka przepisu dodaje jeszcze jeden składnik – orzechy włoskie, które w połączeniu z ciemnym ciastem i powidłami śliwkowymi dają wypiekowi wyśmienity smak i aromat.

- Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji zestaw gadżetów Rudy Śląskiej – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Do końca października można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na wykorzystanie grzybów leśnych.  – Październik  to sezon na grzyby, a tegorocznej jesieni mamy w polskich lasach ogromny ich urodzaj. Dlatego zachęcam do podzielenia się swoimi sposobami na ich wykorzystanie w kuchni – mówi Iwona Małyska. Receptury na grzybowe potrawy można wysłać drogą mailową na adres media@ruda-sl.pl z dopiskiem „Rudzkie Smaki” do 31 października br.

Pleśniak:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • duża łyżka kakao.

Nadzienie:

  • słoiczek powideł śliwkowych,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 1 - 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 białek.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną i pięcioma żółtkami (białka odstawiamy). Dodajemy pół szklanki cukru i wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i ponownie ugniatamy. Trzy kawałki ciasta  schładzamy w lodówce około godziny. Większą część rozwałkowujemy i rozkładamy na blaszce. Na cieście rozprowadzamy powidła i posypujemy posiekanymi orzechami. Następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałe jasne ciasto. Na nie ścieramy na tarce czekoladę, a następnie wykładamy ubitą z cukrem pianę. Na koniec  ścieramy ciasto  z kakao. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 45 - 50 minut.

Smacznego!

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter