Header decorative image
Kir Żałobny

Gruzińska pizza smakiem marca

Gruzińska pizza smakiem marca

Chaczapuri smakiem marca w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na to  gruzińskie danie narodowe zaproponowali Beka i Mamuka, wolontariusze z Gruzji przebywający w Rudzie Śląskiej.  Z kolei do końca kwietnia  można przesyłać przepisy na wielkanocne potrawy.

- Chaczapuri to jedno z najsłynniejszych dań kuchni gruzińskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a danie bardzo smaczne. Znane jest jako ,,gruzińska pizza” – mówi Beka. – Jako farszu używamy tradycyjnego solankowego sera parzonego Sulguni oraz białego sera, ale można też dodać mieszankę innych serów, np. sera żółtego,  fety i  mozzarelli lub ricotty albo bryndzy – dodaje Mamuka.

Beka i Mamuka  pochodzą z Gruzji. Od czerwca mieszkają w Rudzie Śląskiej, są wolontariuszami w Rudzkim Stowarzyszeniu Inicjatyw Niebanalnych In-nI, w ramach programu Europejskiego Korpusu Solidarności.

Do końca kwietnia można przesyłać do rudzkiego magistratu propozycje na wielkanocne potrawy. – Z pewnością każdy przygotowuje coś wyjątkowego na świąteczny stół. Zachęcam do podzielenia się   przepisem na swoje specjały w postaci wielkanocnych słodkości lub wytrawnych dań – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2022 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta – zachęca Iwona Małyska.

Chaczapuri

Składniki:

1    kg mąki,

0,5 litra ciepłego mleka,

20 g świeżych drożdży lub 2 saszetki suchych,

1 łyżka cukru,

0,5 łyżeczki soli,

0,25 szklanki oleju,

750 g serów, po 250 g sera żółtego, fety i ricotty lub mozarelli

Przygotowanie:

Drożdże wraz z solą i cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 5-10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży, wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia. W tym czasie żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostałe sery kruszymy lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części i każdą  rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-2 cm. Na każdy placek nakładamy serowy farsz, zawijamy w sakiewkę i zlepiamy brzegi tak, aby zamknąć ser w środku. Zlepione kule rozwałkowujemy na placki i przekładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp. 220 stopni około 40-50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu można wierzch posmarować masłem.Chaczapuri można kroić jak pizzę.

შეგერგოს

(smacznego, wymowa: śegergos)

 

 

 

 

 

Wróć

Prześlij opinię

Na skróty

Zapisz się na newsletter