Wiśniowy łosoś

2020-03-10

Pani Aleksandra Majewska laureatką kolejnego etapu konkursu Rudzkie Smaki. Jej przepis na wiśniową rybę został smakiem lutego. – Łosoś w różowym sosie to danie w sam raz na walentynki, a przy tym łatwy w przygotowaniu - mówi laureatka. Z kolei do końca marca do rudzkiego magistratu można przesyłać przepisy związane z hasłem „wiosna na talerzu”.

- Kontynuujemy kulinarną zabawę z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu na przyszły rok, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kulinarną pt. „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Do końca marca można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy w myśl hasła „wiosna na talerzu”.  – Czekamy na propozycje wiosennych dań z wykorzystaniem nowalijek. Mogą to być na przykład sałatki, zupy czy zdrowe przekąski – podpowiada Iwona Małyska. Przepisy  można wysłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Wiśniowy łosoś

Składniki:

Trzy płaty łososia bez skóry,

Po 100-150 g serów pleśniowych: brie, gorgonzola, złoty lazur,

100 ml bulionu,

100 ml śmietany 30%,

100 ml wiśniówki,

Świeży koperek, łyżka masła, sól.

Kawałki łososia oczyścić i pokroić na mniejsze części (jeden płat mniej więcej na trzy kawałki), ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, posolić. Pomiędzy łososia ułożyć różne rodzaje pokrojonych na małe kawałki serów pleśniowych (brie, gorgonzola, złoty lazur). W osobnym naczyniu wymieszać 100ml bulionu, 100ml śmietany 30% oraz 100ml wiśniówki. Zalać łososia, posypać posiekanym, świeżym koperkiem i zapiekać około 20 min. Podawać z bagietką czosnkowo-ziołową i lampką czerwonego wina.

Smacznego!