Rudzkie smaki

Trwa konkurs pod hasłem „Rudzkie Smaki”.  Rozpoczynamy jego ósmą edycję, której podsumowaniem, podobnie jak poprzednich, będzie kalendarz kulinarny.

Kalendarz „Rudzkie Smaki” to wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców. Uczestnicy konkursu dzielą się recepturami  na swoje sprawdzone dania i smakołyki. Często są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Co miesiąc najlepsze propozycje są nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu.

Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2021 roku. Do końca każdego miesiąca można przesyłać przepisy wraz ze zdjęciem drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl.

Tematem kwietnia jest znane przysłowie związane z tym miesiącem: kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata. Przekładańce, plecionki, szaszłyki, zapiekanki czy lasagne – przy tych potrawach liczy się wyobraźnia. Możemy przygotować je z tego, co mamy pod ręką, a warstwy  dobrać zgodnie ze swoim gustem i smakiem.

Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej. Książka zawiera ponad 100 wegetariańskich przepisów na bazie polskich produktów. Znajduje się w niej  wiele pomysłów na to, jak urozmaicić swoją dietę, by jeść więcej warzyw i owoców.

Zapraszamy do kulinarnej  zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu.

Regulamin konkursu

RUDZKIE SMAKI SEZON I

RUDZKIE SMAKI SEZON II

RUDZKIE SMAKI SEZON III

RUDZKIE SMAKI SEZON IV

RUDZKIE SMAKI SEZON V

RUDZKIE SMAKI SEZON VI